reklama

Zeman koncem dubna vystoupil na sjezdu KSČM v Nymburce a nabádal komunisty, aby nepromarnili příležitost a ve vyjednávání o nové vládě si nekladli přemrštěné podmínky.

O vládní spolupráci s ANO nyní ještě rozhodují členové sociální demokracie ve vnitrostranickém referendu. Hlasování skončí ve čtvrtek, jeho výsledky chce ČSSD oznámit o den později.

"Pana prezidenta jsem seznámil s tím, že jsme předali hnutí ANO náš návrh dohody o toleranci vlády a že časový harmonogram je takový, že my čekáme na výsledek referenda sociální demokracie, a jak budeme dále časově postupovat," napsal ČTK Filip. Zeman podle něj poděkoval KSČM za iniciativu. "Vyzval jsem ho, aby v případě jednání o vyslovení důvěry se zúčastnil jednání Poslanecké sněmovny," doplnil Filip. 

Babiš dnes po jednání tripartity odpovídal na otázku, jak se postaví k tomu, že komunisté řekli svou cenu a chtějí, aby se v Parlamentu neblokovaly jejich návrhy. "Nejednáme o žádné ceně, ale o programových průnicích a toleranci, která je velice krátká a flexibilní z obou stran," řekl.