Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman jednal se zástupci KSČM o sestavování menšinové vlády

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes přijal šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, místopředsedu strany Stanislava Grospiče a komunistickou poslankyni Miloslavu Vostrou. Podle Grospiče šlo o čistě informativní schůzku v předvečer ukončení referenda v ČSSD o vstupu do vlády s ANO. Tento kabinet budou zřejmě komunisté podporovat.

Zeman koncem dubna vystoupil na sjezdu KSČM v Nymburce a nabádal komunisty, aby nepromarnili příležitost a ve vyjednávání o nové vládě si nekladli přemrštěné podmínky.

O vládní spolupráci s ANO nyní ještě rozhodují členové sociální demokracie ve vnitrostranickém referendu. Hlasování skončí ve čtvrtek, jeho výsledky chce ČSSD oznámit o den později.

"Pana prezidenta jsem seznámil s tím, že jsme předali hnutí ANO náš návrh dohody o toleranci vlády a že časový harmonogram je takový, že my čekáme na výsledek referenda sociální demokracie, a jak budeme dále časově postupovat," napsal ČTK Filip. Zeman podle něj poděkoval KSČM za iniciativu. "Vyzval jsem ho, aby v případě jednání o vyslovení důvěry se zúčastnil jednání Poslanecké sněmovny," doplnil Filip. 

Babiš dnes po jednání tripartity odpovídal na otázku, jak se postaví k tomu, že komunisté řekli svou cenu a chtějí, aby se v Parlamentu neblokovaly jejich návrhy. "Nejednáme o žádné ceně, ale o programových průnicích a toleranci, která je velice krátká a flexibilní z obou stran," řekl.

Témata:  Miloš Zeman KSČM Vojtěch Filip

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy