reklama

"Budu rád, když Visegrád bude více slyšen v rámci Evropy. Nejen v rámci projednávání v Evropském parlamentu, ale třeba zintenzivníme i naše vztahy s Evropskou komisí. Chtěli bychom se aktivně podílet na tvorbě předpisů v rámci Evropské unie," uvedl Vondráček.

Podle předsedy slovenského parlamentu Andreje Danka, jehož země na začátku července převezme předsednictví V4, se uskuteční schůzky zástupců parlamentů visegrádských států s kolegy z Německa a Francie, jakož i dalších evropských zemí.

"Dáváme si za hlavní úkol odstranit nedůvěru Evropského parlamentu nebo i větší části EU k V4, která vznikla i kvůli problematice migrace," řekl Danko.

Členové vedení české a slovenské sněmovny hovořili i možnosti schválení vlastního etického kodexu. "Bylo by úžasné, kdyby se nám jak v českém parlamentu, tak ve slovenském parlamentu podařilo přijmout obdobný etický kodex. Doufám, že se nám podaří zlepšit vzájemné chování našich poslanců," uvedl Vondráček.

Čeští i slovenští politi diskutovali také o ochraně osobních údajů na internetu. "Protestujeme proti tomu, aby data lidí na facebooku a jiných portálech byla prodávána. Nestačí, že přijde majitel Facebooku, udělá konferenci a Evropská unie neudělá všechno pro to, abychom nebyli se svými osobními údaji prodáváni světovým konsorciím," řekl Danko. Šéf slovenské sněmovny se také vyslovil proti tomu, aby lidé mohli anonymně diskutovat na internetových portálech.

"Kdo jiní než představitelé českého a slovenského národa mají být příkladem spolupráce. Kdo jiný byl příkladem rozdělení v rámci Evropy," řekl Danko k nadstandardním vztahům Česka a Slovenska po rozdělení společného státu. Slovenští hostitelé do programu schůzky s českými kolegy zařadili také slavnostní prezentaci Pittsburské dohody, kterou v roce 1918 Slováci a Češi žijící ve Spojených státech podpořili vznik Československa.