reklama

Konkrétní dopady zákonů představil předseda ústavně právního výboru a poslanec ODS Marek Benda: "Vláda sice nemá důvěru Poslanecké sněmovny, ale předkládá řadu zákonů, které prosazuje vznikající koalice ANO, ČSSD, KSČM. Díky tomu bylo během této schůze Poslanecké sněmovny schváleno 18 zákonů, sedm z nich zvyšuje regulaci a přináší nové povinnosti občanům nebo firmám".

Zákon o ochraně ovzduší zavádí povinnost kontrolovat emisní limity u firem čtyřikrát ročně, dosud to bylo pouze jednou a zavádí možnost obcí zakázat občanům spalování v kotlích určitého typu. Zákon o distribuci pojištění zavádí povinnost jednorázové a posléze i pravidelné přeregistrace zprostředkovatelů pojištění.

"Dokonce i vodní zákon s sebou nese zvýšení výdajů občanů a vodoprávních úřadů souvisejících s plněním nových povinností. Nechci ale končit negativně, proto musím zmínit novelu zákona o střetu zájmů, která naopak snižuje podmínky pro zveřejňování majetkových přiznání některých komunálních politiků," pokračoval Benda.

"Jediný zákon, kterým došlo k jistému snížení povinností, je novela zákona o střetu zájmů, kde se části zastupitelů malých měst a obcí snížilo jejich obtěžování," dodal.

"Poslanecká sněmovna měla i šanci aspoň dílčím způsobem snížit byrokracii a regulace, tuto šanci díky hlasům ANO, ČSSD a KSČM odmítla," řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Zmínil zamítnutý návrh na osvobození firem, které neplatí DPH, od elektronické evidence tržeb, či novelu protikuřáckého zákona.

Český právní řád je dle ODS zahlcen velkým množstvím zákonů, zůstávají v něm i ty, které už se nevyužívají. ODS v květnu předložila návrh zákona, který ruší 63 zastaralých zákonů a vyhlášek z roku 1919, nyní podle předsedy Petra Fialy připravuje další zákon, který by měl zrušit dalších 150 zastaralých zákonů a vyhlášek.