Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna se hádala kvůli dávkám na bydlení. Riziko chudoby se zvýší, varuje opozice

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna se sešla k debatě o dávkách na bydlení na podnět skupiny poslanců v čele s KDU-ČSL. ČSSD je připravena stáhnout sporný chystaný návrh změn, pokud v nové vládě obdrží post ministr práce. Současná ministryně Jaroslava Němcová (ANO) své záměry před poslanci naopak hájila. Omezí podle ní zneužívání dávek.

U příspěvku na bydlení chce ministerstvo zúžit okruh lidí, kteří mají na dávku nárok. Například by nevznikl nově lidem, kterým by po odečtení nákladů na bydlení zůstal víc než dvojnásobek životního minima. Zjišťovalo by se také, kdo v domácnosti skutečně bydlí. U doplatků na bydlení by se lidem v ubytovnách započítávalo 60 procent normativu místo nynějších 80 procent. U jednotlivce by činil pokles podle Němcové 1100 korun měsíčně, u vícečlenné rodiny 700 korun.

Lidovci chtěli ministerstvo přimět k odkladu záměru, který by podle nich zvýšil riziko chudoby až u čtvrt milionu domácností, zejména u rodin s dětmi a seniorů. Mimořádná schůze se ale nakonec neuskutečnila, protože Sněmovna neschválila návrh jejího programu. 

Němcová řekla, že systém sociálních dávek byl léta koncipován tak, že se lidem nevyplatí pracovat, obce mohly rozprodat své byty a ubytovny a příležitosti se chopily soukromé skupiny. "Pomáháme lidem, ale zejména pomáháme soukromému byznysu v této oblasti," podotkla.

Naopak podle Jana Chvojky (ČSSD) změna k lepšímu nemůže nastat bez dostupného systému sociálního bydlení, nyní navrhovaná úprava by postihla i chudší pracující, rodiny a seniory. "S takovouto reformou nesouhlasíme a ČSSD ji rozhodně nepodporuje. Pokud budeme mít ministerstvo práce a sociálních věcí, takový návrh náš ministr stáhne," řekl Chvojka. Ministerstvo práce by měl vést sociálnědemokratický nominant Petr Krčál. 

Němcová ale vyjádřila přesvědčení, že by i vláda s ČSSD novely přijala. "ČSSD, pokud bude ve vládě, tak bude ve vládě jako koaliční partner. Ty novely jsou připraveny velmi zodpovědně a předpokládám, že nebude důvod, až se dostanou na vládu, aby vláda takové návrhy neschválila a neposlala do Sněmovny," řekla.

Zástupci ANO, ČSSD i KSČM upozorňovali na to, že jde o záměr, který ještě neprojednala vláda, novely příslušných zákonů tedy ani nedoputovaly do Sněmovny a mohou se ještě měnit. Proto je podle nich předčasné o nich v dolní komoře diskutovat. Rovněž podle předsedy SPD Tomia Okamury není šťastné vyvolávat kvůli změnám v dávkách mimořádnou schůzi. "Otázku bydlení považujeme za naprosto klíčovou, Sněmovna by měla být informována o chystaných krocích," oponoval předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš (Piráti) volal po celkovém návrhu opatření pro vznik dostupného bydlení, a to nejen sociálního. 

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky sociální bydlení sociální dávky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy