Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 pošle do boje o Senát 14 kandidátů. Vsází i na Fischera a Beka

Jiří Pospíšil (TOP 09) pokouší štěstí už ve třetí partaji
Jiří Pospíšil (TOP 09) pokouší štěstí už ve třetí partaji
Foto: Facebook

Praha - O post senátora se na podzim bude za TOP 09 ucházet 14 kandidátů. Zhruba třetinu budou tvořit členové strany, na postavení dalších, takzvaných koaličních, se strana domluvila s partnery. O křeslo v horní komoře bude bojovat například diplomat a kandidát na prezidenta Pavel Fischer.

"Z 27 obvodů bude třetina našich kandidátů, určitá část koaliční kandidáti. Určitá část bude pouze naše podpora kandidátům spřízněných politických stran, kteří nám třeba recipročně podpoří v našem obvodu našeho kandidáta. Pak zbude několik obvodů třeba na Moravě, kde vyčkáváme, jací kandidáti budou navrženi," sdělil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

TOP 09 podle něj cíleně nebude za každou cenu stavět kandidáty ve všech obvodech. "Samozřejmě bychom mohli, ale zvlášť v moravských obvodech by nebylo jasné, zda by uspěli. Štěpily by se síly pravice a sklidilo by na tom jen ANO a případně populisté. Proto jsme vybrali obvody, kde je šance uspět," uvedl.

Nejužší spolupráce váže TOP 09 a hnutí STAN, na některých kandidátech se domluvila s lidovci a ODS, někde debatuje o společném postupu také s Piráty. Mezi kandidáty, které podpořilo víc stran, patří například rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. "Demokratické strany jsou si vědomy rizik a dokážou najít společný hlas," uvedl Bek ke zkušenostem z vyjednávání o své kandidatuře.

Pro kampaň před senátními i komunálními volbami zvolila TOP 09 po propadu v loňských sněmovních volbách heslo "Zpátky k Topce. Zpátky na vrchol". 

Všichni kandidáti do horní komory podpoření TOP 09 jsou podle Pospíšila osobnosti, které budou naplňovat funkci Senátu jako pojistky demokracie a západního směřování země. "Opravdoví vlastenci nekolaborují s Ruskem, nepodpoří nic, co by oslabovalo prozápadní pozici a místo země v NATO," uvedl.

Témata:  TOP 09 Jiří Pospíšil Senát Parlamentu České republiky Pavel Fischer Mikuláš Bek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy