Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkraťte dětem prázdniny, navrhuje politik ČSSD. Češi ho poslali do háje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – O rozruch se postaral Zdeněk Seidl, radní pro školství Středočeského kraje z ČSSD. V rozhovoru pro média navrhl, aby byly dětem zkráceny prázdniny na šest týdnů. Čechy ale svými slovy příliš nezaujal.

Seidel poukazuje na to, že kratší prázdniny by ulevily i rodičům. „Letní prázdniny by měly trvat jen šest týdnů, je těžké vymyslet pro děti program, rodiče mají jen čtyři nebo pět týdnů dovolené,“ zdůvodnil pro DVTV svůj návrh s tím, že otec a matka si pak musejí vybírat dovolenou zvlášť a rodiny tak netráví čas pohromadě.

Poukazuje také na to, že děti mají spoustu volna i mimo prázdniny. „Na středních školách se od května neučí, přes rok jsou ředitelská volna, vzdělanost se rok od roku zhoršuje, my jsme chodili do školy i v sobotu," říká Seidl. „Šest týdnů je v řadě států kolem nás," vysvětlil s tím, že dvouměsíční prázdniny kdysi zavedl Josef II. kvůli žním, což v dnešní době není potřeba.

Z hlediska délky letních prázdnin patří Česká republika k průměru. V Lucembursku, Řecku nebo Turecku mají děti volno ještě déle. „Tyto země nepatří ke špičkám vzdělanosti," myslí si politik. Podle jeho mínění je třeba zvyšovat úroveň vzdělání například proto, aby byly studenti připravenější na maturitu. Uvědomuje si prý ale, že by jeho návrh vyvolá kritické reakce. Proto dodal, že o nápadu kratších prázdnin je možné ještě diskutovat.

Čechy ale Seidelův nápad příliš nenadchl. Na sociálních sítích se rozjela poměrně ostrá debata. „To že budou chodit děcka víc do školy neznamená, že se si z ní víc odnesou,“ varuje jeden z diskutujících. „Dřív byly i pracovní soboty a fronty na maso a nikdo netouží, aby se vrátily,“ přidala se další Češka.

„V sobotu jste chodíval do školy, pane Seidle? A pomohlo Vám to v něčem? Já myslím, že moc ne...vzhledem k tomu, co plodíte za nápady. Dnešní generace není hloupá, jen je nezajímají věci, co generaci předešlou. To je prostě vývoj. Každý umí něco. Například dnešní děti vás ve znalostech ohledně informačních komunikací a technologií strčí do kapsy. Už takhle spolu členové rodiny tráví velmi málo času...tak proč jim ho nevzít ještě víc....a dětem dětství,“ vzkázala mu další uživatelka.

„Já jsem přesvědčena, že tyto nápady jsou jen příležitosti, jak se pan politik chce zviditelnit. Ví moc dobře, že je to stupidní návrh. A jsem přesvědčena, že ve škole se skutečně víc nenaučí. Co takhle spíš upravit matkám a otcům možnosti dovolené? Když už jsme u těch revolučních nápadů?“ navrhla další.

Návrh zavrhla i jedna z učitelek. „Jako učitelka si myslím, ze dětem by stačit mohly, ale učitelům rozhodně ne. Je mi jasný, ze spoustě lidem hnu žlučí, ale kdo nikdy neučil, tak to nepochopí...“ posteskl asi na facebooku.

Témata:  školství Sociální demokracie (SOCDEM) EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy