reklama

Vedení strany se členů v referendu ptá, zda souhlasí se vstupem do vlády za podmínek uvedených v návrhu koaliční smlouvy a návrhu programového prohlášení.

Zimola poukazoval na to, že minulosti se někteří jeho spolustaníci vyjadřovali neurčitě k tomu, jak se zachovají. „V posledních týdnech, když jsme s nimi hovořili, se všichni vyjádřili, že budou respektovat výsledek referenda. Takže věřím, že pokud se většina členu ČSSD vysloví pro vstup do vlády, bude takto hlasovat i všech 15 našich poslanců," řekl Zimola.

Výsledek hlasování na celorepublikové úrovni odhadovat nechtěl. „Trend je ale takový, že se většina ČSSD vyjadřuje pro vstup do vlády. Unikají informace, že to je okolo 60 procent," řekl.

Hlasování začalo 21. května a dnes je poslední den, kdy lze hlasovat. Konečné výsledky na pátečním jednání předsednictva oznámí předseda ČSSD Jan Hamáček. Podle dosavadních informací převažují hlasy ve prospěch koaliční spolupráce s ANO. Pokud členové ČSSD v referendu vstup do menšinové vlády ANO schválí, strana obsadí podle dohody s ANO pět ministerstev.