Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zimola má jasno: Všichni poslanci ČSSD by měli respektovat výsledek referenda

Hejtman Jiří Zimola (11. 4. 2014)
Hejtman Jiří Zimola (11. 4. 2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ostrava – Už zítra budou zveřejněny výsledky vnitrostranického referenda ČSSD o vstupu do vlády s hnutím ANO. Místopředseda ČSSD Jiří Zimola věří, že všichni sociálnědemokratičtí poslanci budou respektovat výsledek hlasování. Referendum dnes končí hlasováním v posledních 23 místních organizací.

Vedení strany se členů v referendu ptá, zda souhlasí se vstupem do vlády za podmínek uvedených v návrhu koaliční smlouvy a návrhu programového prohlášení.

Zimola poukazoval na to, že minulosti se někteří jeho spolustaníci vyjadřovali neurčitě k tomu, jak se zachovají. „V posledních týdnech, když jsme s nimi hovořili, se všichni vyjádřili, že budou respektovat výsledek referenda. Takže věřím, že pokud se většina členu ČSSD vysloví pro vstup do vlády, bude takto hlasovat i všech 15 našich poslanců," řekl Zimola.

Výsledek hlasování na celorepublikové úrovni odhadovat nechtěl. „Trend je ale takový, že se většina ČSSD vyjadřuje pro vstup do vlády. Unikají informace, že to je okolo 60 procent," řekl.

Hlasování začalo 21. května a dnes je poslední den, kdy lze hlasovat. Konečné výsledky na pátečním jednání předsednictva oznámí předseda ČSSD Jan Hamáček. Podle dosavadních informací převažují hlasy ve prospěch koaliční spolupráce s ANO. Pokud členové ČSSD v referendu vstup do menšinové vlády ANO schválí, strana obsadí podle dohody s ANO pět ministerstev.

Témata:  Jiří Zimola Sociální demokracie (SOCDEM) vláda

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy