Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš mi chtěl zaplatit svatební cestu. S Rittigem byli největší přátelé, tvrdí Langer

Ivan Langer na 24. kongresu ODS
Ivan Langer na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Bývalý český politik a někdejší ministr vnitra Ivan Langer promluvil o svém vztahu s Andrejem Babišem. Prozradil také dosud neznámé informace - například to, že mu nabízel, že mu zaplatí svatební cestu.

Langer například prozradil, že se s Babišem zná už od 90. let a jejich vztah prý byl přátelský. Rozešli se v roce 2010, kdy Langer z politiky odcházel a Babiš začal formovat hnutí ANO. Současný premiér podle jeho mínění žádný geniální stratég. „Minulé měsíce ukázaly, že je v politice neohrabaný a neschopný. Má jedinou strategii: když něco nejde silou, tak to jde ještě větší silou,“ popisoval Langer pro Aktuálně.cz.

Babiš je podle jeho mínění chaotický a plný zloby. „Andrej Babiš určitě není člověk, který má rád lidi, on se sice stylizuje do role oblíbence a ochránce této společnosti - ale já jej přirovnám ke krysaři. Svou flétnou za sebou vede nejdříve myši a potom lidi, kteří dobrovolně a s úsměvem jdou a skáčou do té propasti,“ varuje někdejší ministr vnitra. Na druhou stranu mu prý ale nelze upřít, že je pracovitý a houževnatý.

Spolehnout se na něj prý ale nedá. „U něj platí, že nic neplatí. V okamžiku, kdy mu podáváte ruku, musíte počítat s tím, že už přemýšlí, jak ji stáhnout zpět. A informace o jeho způsobech podnikání, které se začaly objevovat, jsou toho jasným dokladem, tvrdí Langer s tím, že úplně stejné metody si přenesl i do politiky.

Je obecně známo, že Babiš byl v roce 2000 hostem na Langerově svatbě. To ostatně v minulosti potvrdil i šéf ANO. Občanský demokrat teď ale prozradil věc, které dosud známá nebyla – že od Babiše odmítl svatební dar. „To byl věcný dar významné finanční hodnoty - krásná svatební cesta,“ prozradil Langer. „Vybavuji si přesně ten okamžik, kdy jsem mu říkal: Andreji, nezlob se, ale tohle já přijmout nemohu,“ vzpomíná s tím, že Babiš z toho byl zaskočený.

Babiš v minulosti opakovaně prohlašoval, že do politiky nikdy nechtěl a že ho „stvořila zkorumpovaná pravice“. „Kdosi kdysi řekl, že nejvíce nenávidíme ty, kteří nám nejvíc pomohli nebo kterým jsme nejvíc ublížili. Zajímavé je, že ti lidé, které on neustále jmenuje jako symboly rozkradeného Česka, tak to jsou všechno lidé, se kterými on žil, měl nějaké osobní vztahy. Však třeba s Ivem Rittigem byli největší přátelé. A jestli má Andrej Babiš složku, tak jsem si jistý, že Ivo Rittig má na něj také nějakou složku.,“ rýpnul si do Babiše Langer.

Témata:  Ivan Langer Andrej Babiš Ivo Rittig

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy