reklama

Babiš dnes novinářům řekl, že se v sobotu setká s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a v neděli předá prezidentovi Miloši Zemanovi na zámku v Lánech seznam navrhovaných ministrů do nového kabinetu, který by se měl opřít o hlasy KSČM. Sněmovní hlasování o důvěře vládě by se mohlo podle Babiše uskutečnit ve středu 11. července.

"Vláda, pokud dostane důvěru, může být úspěšná," soudí Babiš. Uvedl, že bude měřit každému ministrovi stejným metrem a bude se zasazovat o to, aby vláda prosadila programové prohlášení. S kandidáty se chce setkat. Dnes měl jednat s nominantem ČSSD na ministra práce a sociálních věcí Petrem Krčálek, schůzku ale kvůli zaneprázdnění zrušil. Nový termín zatím nebyl stanoven.

S Hamáčkem bude Babiš v sobotu mluvit i o nominaci Miroslava Pocheho na ministra zahraničí. Pocheho odmítá Zeman, sociální demokraté na něm trvají. "Já to určitě projednám s panem Hamáčkem a panu prezidentovi ten návrh předložím," uvedl Babiš. Na doplňující dotaz, zda bude v návrhu Pocheho jméno, komentovat nechtěl.