Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš rozhodnutí ČSSD o vládě uvítal

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) uvítal výsledek referenda v ČSSD. Členové strany se rozhodli pro vstup do menšinové vlády s hnutím ANO.

Babiš dnes novinářům řekl, že se v sobotu setká s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a v neděli předá prezidentovi Miloši Zemanovi na zámku v Lánech seznam navrhovaných ministrů do nového kabinetu, který by se měl opřít o hlasy KSČM. Sněmovní hlasování o důvěře vládě by se mohlo podle Babiše uskutečnit ve středu 11. července.

"Vláda, pokud dostane důvěru, může být úspěšná," soudí Babiš. Uvedl, že bude měřit každému ministrovi stejným metrem a bude se zasazovat o to, aby vláda prosadila programové prohlášení. S kandidáty se chce setkat. Dnes měl jednat s nominantem ČSSD na ministra práce a sociálních věcí Petrem Krčálek, schůzku ale kvůli zaneprázdnění zrušil. Nový termín zatím nebyl stanoven.

S Hamáčkem bude Babiš v sobotu mluvit i o nominaci Miroslava Pocheho na ministra zahraničí. Pocheho odmítá Zeman, sociální demokraté na něm trvají. "Já to určitě projednám s panem Hamáčkem a panu prezidentovi ten návrh předložím," uvedl Babiš. Na doplňující dotaz, zda bude v návrhu Pocheho jméno, komentovat nechtěl.

Témata:  Andrej Babiš vláda Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy