Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plánujete jet na dovolenou autem? V tyto dny bude na silnicích peklo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Letní prázdniny se kvapem blíž a řada Čechů letos na dovolenou opět vyrazí autem. Které dny jsou ale nejrizikovější a kdy si zaručeně počkáte v kolonách?

V některých zemích už letní prázdniny začaly, jinde na ně žáci teprve netrpělivě čekají. Zhruba tříměsíční volno čeká na žáky škol v Bulharsku, Itálii, Litvě, Lotyšsku, na Maltě a v Rumunsku. V Česku naplno vypuknout na začátku července, naopak v sousedním Bavorsku si na prázdniny budou muset počkat až do konce července.

Vyplatí se proto vyhnout se cestování v době, kdy v dané zemi začínají či končí školní prázdniny. Termín, kdy vyrazíme na dovolenkový pobyt, či se z něho naopak budeme vracet, je proto dobré pečlivě naplánovat.

"A také je dobré předem zjistit, kde typicky může doprava váznout, a tedy připravit si záložní objízdnou trasu pro případ vážnějších komplikací," říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Z pohledu letního cestování jsou za nejrizikovější dny považovány pátky a soboty. Absolutně nejhorší je přitom cestovat do zahraničí 28. až 30. července.

"V tuto dobu začínají prázdniny v nejlidnatějších německých spolkových zemích, a proto očekáváme dopravní kolaps téměř všech tras do letních destinací v Evropě," dle zkušeností predikuje dopravní situaci Petr Vomáčka z ÚAMK.

Češi by se tak měli vyhnout cestování na přelomu června a července, července a srpna, a také srpna a září. Kritický také bude první, respektive druhý červencový víkend. Před ním se totiž nacházejí dva státní svátky a lze proto předpokládat, že o tomto prodlouženém víkendu také řada Čechů vyrazí na alespoň krátkou dovolenou.

Témata:  dovolená cestování doprava

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy