Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda asi nepodpoří zvýhodnění práce na dohodu

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Praha - Vláda asi nepodpoří poslanecký návrh na zvýšení hranice pro odvod zdravotního a sociálního pojištění z odměn z dohod o provedení práce.

Na úterní schůzi by měl kabinet ANO v demisi podle předběžného stanoviska poukázat mimo jiné na dopady změny na státní rozpočet a na systém zdravotního pojištění, aniž by je předkladatelé návrhu vyčíslili.

Skupina deseti poslanců z řad TOP 09, hnutí ANO, ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL a hnutí STAN chce hranici pro odvody zvýšit z nynějších 10.000 korun na 11.500 korun měsíčně. Díky růstu limitu by si mohli podle autorů v čele s Dominikem Ferim (TOP 09) polepšit například studenti na brigádách, lidé na rodičovské dovolené s drobnými přivýdělky nebo pracující důchodci.

Kabinet podle pokladů však poukáže na možné záporné dopady úpravy například na starší lidi, pokud na takové dohody pracují. "Po zvýšení limitu pro účast na nemocenském pojištění by podle mínění vlády řada z nich mohla ztratit nárok na dávku v případě nemoci a prohloubila by se u nich nemožnost získávat svou prací současně i důchodové nároky," napsali legislativci do předběžného stanoviska.

Témata:  vláda zaměstnání

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy