Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš nechce Pocheho za ministra, vadí mu jeho přístup k migraci

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) nenavrhne prezidentovi Miloši Zemanovi kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho na ministra zahraničí.

Důvodem jsou jeho odlišné představy o řešení migrace, řekl Babiš Právu. Věří, že rozpor vyřeší předseda ČSSD Jan Hamáček s prezidentem.

"Představy pana Pocheho o migraci jsou v zásadním rozporu s mými představami. Proto nemohu pana Pocheho navrhnout. Pokud naše vláda myslí vážně boj proti migraci a kvótám, tak nemůže být jejím členem člověk, který podporuje kvóty. A to nemluvím o výhradách pana prezidenta a komunistů. Ale pevně věřím, že tento rozpor případně vyřeší pan předseda Hamáček s panem prezidentem a nebude to vůbec ve hře," řekl Babiš.

Poche podle svých slov ale odmítá ustoupit nátlaku komunistů, prezidenta i premiéra Andreje Babiše. Novinkám řekl, že cítí uvnitř soc. demokracie podporu a považuje Babišovy argumenty za zástupné.

"Pan Babiš využívá argument migrační politiky, ale je zcela zřejmé, že jde o zástupný argument, protože migrační politika spadá do kompetence ministra vnitra," uvedl.

"Jde o zástupný argument a mě se zdá, že pan Babiš si místo soc. dem. začíná vybírat do koalice jiné partnery. Asi v KSČM, možná se vrací do hry SPD. Pro mě je to překvapení a je nutno počkat na schůzku mezi panem Babišem a Janem Hamáčkem," dodal.

Zeman dříve uvedl, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku, což jsou dvě základní orientace zahraniční politiky. Podle Babiše by vládu s Pochem nepodpořili ani komunisté, kteří by měli koalici pomoci v hlasování o důvěře. "Takže ji nemá smysl navrhovat. Prezident by ji ostatně odmítl i jmenovat. Pokud bychom takovou vládu přesto navrhli, vznikne ústavní krize, ve které se opravdu nechci angažovat," uvedl Babiš.

Hamáček na twitteru odkázal na Babišova slova, že by si strany neměly posílat vzkazy přes média. "Dnes (Babiš) ČSSD něco vzkazuje v Právu. Proto si s ním dnes promluvím mezi čtyřma očima a očekávám, že jeho slib, že si nebudeme navzájem kádrovat ministry, platí," uvedl Hamáček. Schůzka se uskuteční v 16:30 v Průhonicích.

Babiš uvedl, že jeho krok bude interpretovaný jako podraz, ale že zasáhnout musel. "Jinak by celý projekt menšinové vlády s ČSSD skončil nezdarem, a to jsem fakt nechtěl. Rád bych (...) měl funkční vládu co nejdřív," uvedl. Ocenil by, kdyby se Poche zachoval "státotvorně" a na funkci nelpěl. "Uvidíme, jestli jsou hlasy členů ČSSD víc, než zájem jednoho politika," konstatoval Babiš.

Témata:  Andrej Babiš Miroslav Poche vláda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy