reklama

Cílem akce je dostat do povědomí veřejnosti právo každého na důstojný minimální příjem, uvedli organizátoři z Evropské sítě proti chudobě (EAPN). V Česku chce kampaň mimo jiné otevřít debatu o změnách v zákoně o pomoci v hmotné nouzi, jehož novela loni vstoupila v platnost.

"Lidé se budou během autobusové tour po České republice moci poradit s odborníky a diskutovat s nimi například problémy v oblasti dluhů, sociálních dávek a podobně," uvedli pořadatelé. Autobus bude od dnešního odpoledne do pondělí v Ostravě, v úterý a ve středu v Praze a poslední zastávku má ve čtvrtek na hradě Hartenberg na Sokolovsku, kde navštíví projekt podporující lidi s nízkými příjmy. Autobusy spojené s kampaní projíždějí evropskými zeměmi po dvou hlavních trasách, svou pouťzakončí 28. června v Bruselu.

Evropská síť proti chudobě sbírá podpisy pod petici adresovanou předsedům Evropské komise, Evropské rady, Evropského parlamentu a evropské komisařce pro zaměstnanost a sociální věci. Cílem je zavádění systémů minimálního příjmu podporovaných rámcovou směrnicí EU, aby lidé ohrožení chudobou nebo sociálním vyloučením "mohli žít důstojný život a plně se zapojovat do společnosti". Podle EAPN je v EU takových lidí téměř 119 milionů, tedy 23,7 procenta obyvatel.