Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další politická rošáda: ČSSD kvůli Pochemu zuří, Hrad se posmívá

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Náchod - Premiér Andrej Babiš (ANO) odmítnutím europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) jako ministra zahraničí udělal podle předsedy hradecké krajské ČSSD a poslance Jana Birkeho podraz na sociální demokracii. ČSSD ale dál trvá na svých pěti kandidátech na ministry včetně europoslance Miroslava Pocheho, řekl novinářům po dnešní schůzce s předsedou sociálních demokratů Janem Hamáčkem premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle Birkeho Babiš porušil přichystanou koaliční smlouvu mezi ANO a ČSSD ještě dříve, než začala platit. Birke to dnes řekl ČTK. Babiš dnes na facebooku uvedl, že Pocheho nemá smysl navrhovat na ministra zahraničí, protože ho odmítá prezident Miloš Zeman, ale také KSČM, která by měla tolerovat menšinovou vládu ANO a ČSSD.

ČSSD by hnutí ANO podle Birkeho v otázce jmenování Pocheho ministrem neměla v žádném případě ustupovat. "Je to zásadní princip. Jednou (ANO) couvnem a budeme couvat pořád," řekl Birke. Babiš podle něj koaliční dohodu shodil z irelevantních důvodů týkajících se údajně odlišných postojů Pocheho k migraci. "Beru to od pana premiéra jako podraz," prohlásil Birke.

"My nekádrujeme ministry za ANO, a já vůbec nepředpokládám, že by mělo ANO kádrovat naše kandidáty na ministry," řekl Birke. Předseda ČSSD Jan Hamáček má podle Birkeho při jednáních mandát neustupovat ANO. "Nikdy nebyl poslanecký klub ČSSD jednotnější než teď. Stojíme za panem předsedou Hamáčkem. Od nás má (při dnešním odpoledním jednání s Babišem) jasný mandát, že bychom neměli ustupovat," uvedl Birke.

Prezidenta Miloše Zemana, který má k Pocheho nominaci vážné výhrady, bude v neděli o personálních návrzích ČSSD i ANO informovat. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v reakci na to na twitteru uvedl, že Zeman ministrem zahraničí Pocheho nikdy nejmenuje. Podle ústavy prezident jmenuje členy vlády na návrh předsedy vlády. Babiš má jasno i o všech lidech, kteří mají být ve vládě za jeho hnutí, říci jména ale nechtěl.

Babiš dnes dopoledne řekl, že Pocheho nenavrhne hlavě státu ke jmenování s ohledem na výhrady prezidenta i KSČM, která by měla jeho menšinový kabinet se sociálními demokraty tolerovat. Způsobilo by to podle něj ústavní krizi. Poche by se zachoval státotvorně, kdyby netrval na postu ministra, míní Babiš. "Bylo by lepší, kdyby kandidaturu zvážil a nelpěl na funkci," konstatoval Babiš.

Babiš potvrdil Hamáčkova slova, že do Lán za prezidentem nepojede s návrhy na jmenování, ale pouze se seznamem nominací od obou možných koaličních partnerů. "Nebudu navrhovat vládu, budu informovat prezidenta, jaké jsou nominace," uvedl. Podle Hamáčka by tato informace mohla vytvořit prostor k tomu, aby se Zeman s kandidáty včetně Pocheho sešel.

Ovčáček nicméně na twitteru hned vyloučil, že by to mohlo Zemanův pohled změnit. "Tuhle nedůstojnou šarádu v režii ČSSD utneme velmi rychle. Pan prezident M. Pocheho nikdy nejmenuje ministrem zahraničních věcí," uvedl.

Témata:  Andrej Babiš Jan Hamáček Miroslav Poche

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy