Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš si měl podle politologů prosadit svou

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sebevědomý premiér by měl na svých kandidátech na ministry trvat. Tvrdí to politolog Kamil Švec. Politolog Josef Mlejnek se ale obává reakce prezidenta Miloše Zemana.

Premiér Andrej Babiš jede v neděli za prezidentem do Lán, kde mu předloží seznam navrhovaných členů vlády. ČSSD na nominaci Pocheho trvá.

"Zeman si ústavu, jak známo, vykládá po svém. Když si postaví hlavu, tak prostě nejmenuje," napsal na dotaz ČTK politolog Josef Mlejnek z Katedry politologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Podle politologa Švece by mohl Zeman navrženého kandidáta nejmenovat jen z velmi závažných důvodů. "Ty v tomto případě ale nenastaly. Proto by měl sebevědomý premiér fungující koalice předstoupit před prezidenta a trvat na svých kandidátech na ministerské posty," uvedl Švec.

Vláda je podle něj odpovědná primárně Sněmovně, která ji vyslovuje důvěru, nikoliv prezidentovi. "Prezident se dlouhodobě snaží zvyšovat svůj vliv a zatím nepříliš silný premiér mu to umožňuje," dodal.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman Miroslav Poche

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy