Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš představil Zemanovi nové ministry, Koníček jím nebude

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes v Lánech představil prezidentu Miloši Zemanovi jména všech adeptů na ministry za hnutí ANO i návrhy sociálních demokratů.

Jména kandidátů na ministry následně na tiskové konferenci v Průhonicích neprozradil, pouze vyloučil, že by měl ve vládě jako ministr průmyslu a obchodu zasednout František Koníček, jak v posledních dnech spekulovala některá média.

Babiš doufá, že k řešení ohledně nominace Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministra zahraničí, kterou zásadně odmítají Zeman i komunisté, přispěje Pocheho setkání se Zemanem. Prezident se začne s ministry scházet koncem příštího týdne. Řešení chce současně hledat s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem i zástupci KSČM.

Prezident Miloš Zeman požádá europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD), aby zvážil svoji kandidaturu na funkci ministra zahraničí, a usnadnil tak vznik vlády a její toleranci. Pocheho stejně jako další nominanty do vlády za ANO a ČSSD začne Zeman přijímat příští týden po návratu z návštěvy Ústeckého kraje. Po schůzce Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v Lánech to na facebooku uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. V Ústeckém kraji bude prezident od úterý do čtvrtka.

Poche ČTK řekl, že se na schůzku se Zemanem bude připravovat tak, jako by se šel představit jako ministr zahraničí. "Doufám, že schůzka bude především o mých názorech na zahraniční politiku, směřování české zahraniční politiky, v jakém je stavu diplomatický sbor a zahraniční služba, jaké budou priority. Předpokládám, že se to jednání vyvine tímto směrem," uvedl Poche.

Zeman má k Pochemu výhrady. Hrad dříve uvedl, že prezident Pocheho ministrem zahraničí nikdy nejmenuje. Za překážku ke své toleranci pro vládu považují Pocheho také komunisté. Předseda ČSSD Jan Hamáček dnes uvedl, že věc je třeba řešit, sociální demokraté si ale podle něj nenechají diktovat.

Babiš po jednání v Lánech místo obvyklé zastávky před novináři zamířil ve voze rovnou pryč. Briefing přesunul do Průhonic na 17:00. Před zámkem na něj spolu se žurnalisty čekaly asi dvě desítky demonstrantů s transparenty či červenými trenýrkami.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy