reklama

Pošta by měla zrychlit převod poboček na partnery, zmodernizovat třídicí uzly a balíková centra, zkvalitnit IT infrastrukturu a zaměřit se více na portfolio služeb, které přinášejí finanční efekty.

Ministr je připraven poště pomoci s navýšením úhrady státu za univerzální službu, potřebuje ale jasné vymezení dodávaných služeb pro stát a jejich kalkulaci. Pošta nyní od státu dostává maximálně půl miliardy Kč ročně, nárokuje si ale více než trojnásobek. 

"Jednoznačně se zaměřím na zlepšení pracovních podmínek všech zaměstnanců a na hospodářské výsledky firmy. Pošťáci mají dostat adekvátní odměnu za náročnou práci," uvedl Knap.

Dokud pošta nebude odpolitizována, těžko se podle analytika Cyrrusu Lukáše Kovandy dočká vzestupu ziskovosti. Její čistý zisk je v současnosti zhruba desetinový v porovnání s rokem 1998, kdy jej státní podnik vykázal před zdaněním zhruba 1,2 miliardy korun. "Máme jednu z nejhustších sítí poštovních poboček na světě. Z 3200 poboček je možné jich šmahem zrušit přes tisícovku a stále i tak bude poštovní síť dostávat nařízení vlády o minimálním nutném počtu poboček, který zajišťuje dostupnost poštovních služeb v jakémkoli koutě ČR," uvedl.