reklama

"Očekávám, že se dozvím od pana premiéra, kdo jsou kandidáti za hnutí ANO, tak abychom měli kompletní obrázek vládního týmu. V této fázi jsme se dostali do pozice, kdy jednotliví kandidáti budou hovořit s prezidentem republiky (Milošem Zemanem), takže vlastně do té doby, než ty schůzky proběhnou, se asi nějaké zásadní posuny očekávat nedají," řekl Hamáček k plánované schůzce s Babišem.

Hamáček dnes kritizoval, že se Babiš po skončení referenda vyjádřil k Pochemu odmítavě. "Sociální demokracie udělala všechno to, co se od ní očekávalo, a udělala to transparentně. My jsme zveřejnili kandidáty na ministry, proběhlo referendum, naši členové věděli, kdo jsou naši kandidáti, věděl to i pan premiér. Teď je spíš na těch ostatních, aby dodržovali dohody," řekl.

Pocheho kritizoval i Zeman, ministrem ho jmenovat nechce. Hamáček ale spor považuje za nedorozumění a očekává, že si prezident s europoslancem záležitost vyříkají na společné schůzce. Zeman jako jednu ze svých výhrad vůči Pochemu uvedl, že europoslanec v roce 2015 napsal článek, který je podle prezidenta vstřícný k migrantům a ke kvótám na jejich přerozdělování. Poche podporoval na Hrad Jiřího Drahoše.

Babiš v sobotu řekl, že s ohledem na výhrady KSČM a Zemana nenavrhne Pocheho na ministra. Sociální demokraté na své nominaci trvají. Pavlík ČTK řekl, že pražská ČSSD situaci brala tak, že se ve stranickém referendu hlasuje o kompletní dohodě s ANO včetně personálií. Poche patří mezi vlivné pražské sociální demokraty. "Není to ale otázka konkrétního člověka, ale principu, protože když se nějaká dohoda uzavře a pak se hned zpochybní poté, co proběhne referendum, tak to není důvěryhodné," uvedl. Babiš s odmítnutím Pocheho přišel několik hodin poté, co ČSSD vyhlásila kladné výsledky referenda o vstupu do vlády.

Babiš se Zemanem a komunisty nyní podle Pavlíka zkouší, co si mohou dovolit. "Jestli nás mohou už na začátku tlačit ke zdi. Já myslím, že na to musí být jednoznačná reakce. Pokud Babiš chce toto předvádět, tak si bude muset najít do vlády někoho jiného," uvedl. ČSSD podle něj nemůže spolupráci s ANO začít tím, že ustoupí, protože by se to pak mohlo očekávat během celého vládnutí. Situaci by podle něj měl řešit Babiš. "On je předseda vlády, udělal nějakou dohodu. Musí to dojednat s prezidentem a komunisty a prosadit ji tak, jak zněla," uvedl.