Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovi věří nadpoloviční většina lidí, vládě třetina

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vládě v demisi premiéra Andreje Babiše důvěřuje třetina obyvatel ČR. Největší důvěře se těší Andrej Babiš. Nejpreferovanější vládou je menšinová koaliční vláda hnutí ANO a ČSSD s tolerancí SPD. Prezident Miloš Zeman se těší nadpoloviční důvěře. Nadpoloviční většina Čechů rovněž považuje zdravotní stav prezidenta za vyhovující.

Jak ukázal aktuální květnový exkluzivní bleskový průzkum společnosti SANEP, provedený pro TV NOVA, vládě v demisi premiéra Andreje Babiše, v souhrnu důvěřuje 34,1% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR.

Z ministrů v demisi je nejlépe hodnocený premiér v demisi Andrej Babiš následovaný ministrem zahraničních věcí v demisi Martinem Stropnickým, který oznámil odchod z politiky a návrat do diplomacie.

Z ministrů v demisi se více jak čtvrtinové důvěře těší ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová a ministr dopravy v demisi Daniel Ťok. U ostatních ministrů vyjma Richarda Brabce a Roberta Pelikána převládá odpověď nevím, což lze vyložit jako neznalost daných osobností, které se dosud mediálně zásadním způsobem neprofilují. Nejméně známým je pak ministr kultury v demisi Ilja Šmíd.

Z nabídnutých vládních koaličních kombinací v souhrnu získala nejvíce kladných hlasů varianta menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD s tolerancí SPD. Tato vláda má aktuální důvěru v souhrnu 38,4% dotázaných.

Následuje menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD s tolerancí KSČM (37,9%). Většinová vláda ČSSD, SPD a KSČM má pak aktuální důvěru v souhrnu 36,2% dotázaných.

Není bez zajímavosti, že vláda hnutí ANO bez premiéra v demisi Andreje Babiše má důvěru v souhrnu 34,3% respondentů.

Z představitelů stran zastoupených v dolní komoře Parlamentu ČR se těší největší důvěře rovněž předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který získal stejný počet kladných hlasů jako v důvěře členů vlády v demisi, tedy 40,9%. Druhým nejdůvěryhodnějším stranickým lídrem, je pak v těsném závěsu za Adrejem Babišem předseda SPD Tomio Okamura, se ziskem v souhrnu 39,2% kladných hlasů.

Dvojice lídrů Andrej Babiš a Tomio Okamura patří dlouhodobě mezi nejdůvěryhodnější představitele parlamentních stran.

Poměrně velkým překvapením je ovšem třetí nejdůvěryhodnější lídr, předseda Pirátů Ivan Bartoš, který se aktuálně těší důvěře v souhrnu 29,6% dotázaných.

Naopak mezi nejhůře hodnocené patří předseda hnutí STAN Petr Gazdík (16,3%) a předseda Strany zelených Petr Štěpánek (9,1%).

Z provedeného bleskového průzkumu lze vyvodit, že fungující vláda v demisi premiéra Andreje Babiše není vnímána primárně negativně a nevzbuzuje u široké veřejnosti zásadní negativní emoce. Rovněž premiér v demisi Andrej Babiš je nadále vnímán jako nejdůvěryhodnější člen vlády v demisi, ale i jako stranický lídr. Rovněž nejpreferovanější vládní uskupení menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD s podporou SPD naznačuje, že stávající snaha premiéra v demisi Andreje Babiše o sestavení menšinové vlády je vnímána v podstatě velmi kladně.

Pochopitelně je otázkou, zda se Andreji Babišovi vládu vůbec podaří sestavit a případně i v jakém personálním obsazení. V tomto kontextu se mohou nálady voličů a široké veřejnosti zásadně proměňovat.

Rovněž kladné hodnocení lídrů vedle Andreje Babiše i Tomio Okamury a Ivana Bartoše může předznamenávat i zajímavý vývoj letošních pozimních komunálních voleb.

 Zemanovi věří mnohem více lidí

Hlava státu Miloš Zeman se aktuálně těší důvěře v souhrnu 57,5% dotázaných obyvatel ČR.

Prvních sto dní úřadování podruhé jmenovaného prezidenta Miloše Zemana pak hodnotí kladně v souhrnu 57,3% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR.

Názor, že hlava státu Miloš Zeman hájí důstojně zájmy země a občanů ČR, pak sdílí v souhrnu 53,8% dotázaných.

Jako poměrně zajímavé lze vnímat zjištění, že napodruhé jmenování Andreje Babiše premiérem považuje jako správné v souhrnu 48,3% dotázaných a naprosto stejný počet respondentů vnímá toto jmenování Andreje Babiše jako špatné. Neméně zajímavá je i skutečnost, že napodruhé jmenování Andreje Babiše premiérem vnímá jako špatné i část populace, která vyjadřuje hlavě státu důvěru.

Odvolat svého externího poradce Jie Ťien-minga, který figuruje v problematickém konglomerátu CEFC, a který je ve své zemi vyšetřován, by měl prezident Miloš Zeman dle názoru 27,6% dotázaných. Naopak ponechat si Jie Ťien-minga ve funkci externího poradce do prošetření celého případu, by měl prezident Miloš Zeman dle názoru 26,4% respondentů. Téměř třetina (29,2%) domácí populace se pak o tuto záležitost nezajímá.

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, který je terčem kritiky řady médií a zejména jeho odpůrců, vnímají z pohledu výkonu funkce hlavy státu jako vyhovující v souhrnu 54% dotázaných. Na jednu stranu se může zdát tento názor nadpoloviční většiny domácí populace překvapivý, ovšem v porovnání s dřívějším politickým sokem Miloše Zemana Karlem Schwarzenbergem se nejedná o nic překvapivého. Karel Schwarzenberg, dřívější prezidentský protikandidát Miloše Zemana, byl rovněž svými odpůrci kritizován za to, že byl několikrát přistižen, jak na jednáních Sněmovny spal, bylo mu špatně rozumět a rovněž sám přiznal, že hůře slyší. Ale tyto skutečnosti, stejně jako fakt, že Karel Schwarzenberg je o sedm let starší než prezident Miloš Zeman, jeho příznivcům naprosto nevadili a neviděli je jako překážku pro výkon prezidentské funkce.

Stejně tak příznivci prezidenta Miloše Zemana nevnímají jeho zdravotní stav a věk jako překážku ve výkonu prezidentské funkce, a naopak kladně hodnotí jeho postoje a jednání, s nímž se ztotožňují. Ovšem i u příznivců hlavy státu, kteří mu vyslovují důvěru, jsou kritické hlasy, a to jak ve vztahu k jeho zdravotnímu stavu, tak i v případě jeho externího poradce Jie Ťien-minga či druhé jmenování Andreje Babiše premiérem. Lze tak říci, že část příznivců prezidenta Miloše Zemana nejsou zcela nekritičtí, nicméně ani tyto kritizované oblasti nejsou na překážku v jeho celkovém kladném hodnocení.

Témata:  Miloš Zeman vláda průzkumy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy