Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak bude vypadat příští vláda? Němcová balí na MPSV, Hüner čeká na rozhodnutí Babiše

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - O složení druhé Babišovy vlády lze zatím jen spekulovat. S částí ministrů v demisi zatím designovaný premiér o jejich dalším angažmá v kabinetu nemluvil. Výjimkou je ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO). Na odchod se připavuje ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO).

Hüner (za ANO) dnes při příchodu do Strakovy akademie na pravidelné jednání kabinetu řekl, že by se o výsledku Babišových úvah měl dozvědět během pár dnů. S Babišem už pohovor vedl.

Předání ministerské agendy tak, aby přešla plynule do rukou sociálního demokrata Petra Krčála, připravuje Němcová (ANO). Dnes řekla, že o své další práci zatím s Babišem nejednala. Odmítla spekulace některých médií, že má zamířit do čela Všeobecné zdravotní pojišťovny. V největší zdravotní pojišťovně nicméně už pracovala a už dříve uváděla, že svoje místo vidí v řízení financí ve zdravotnictví či sociální oblasti.

Sociální demokracie by měla podle dohody s ANO obsadit ve vládě pět ministerských křesel. Předseda ČSSD Jan Hamáček by měl řídit ministerstvo vnitra, Babišovi navrhl na ministerstvo práce a sociálních věcí bývalého náměstka Krčála, na zemědělství šéfa Potravinářské komory Miroslava Tomana a na kulturu olomouckého primátora Antonína Staňka. Šéfem diplomacie by měl být podle ČSSD europoslanec Miroslav Poche, k němuž má vážné výhrady prezident Miloš Zeman a také komunisté.

Odejít z politiky chtějí po ukončení mandátu ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán a ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO). Spekuluje se také o konci ministryně obrany Karly Šlechtové (za ANO), podle některých médií by ji mohl nahradit dosluhující ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO).

Témata:  vláda Andrej Babiš Petr Krčál Tomáš Hüner Jaroslava Němcová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy