Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo tu vlastně lže? Je to jen mediální pokus o záchranu, Pocheho opravdu nechceme, volá z Hradu Ovčáček

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Předseda KSČM Vojtěch Filip v nedělních Otázkách Václava Moravce prozradil, že jeho straně vadí jméno Miroslava Pocheho, kterého ČSSD nominovala jako ministra zahraničí. Podle sociálního demokrata komunista používá lživé argumenty. Do celé debaty se zapojil i mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Filipovi vadí především to, že Poche měl společně s dalšími 11 českými europoslanci loni v květnu hlasovat pro rezoluci, která vyzvala k uvalení sankcí na Česko za to, že nenaplnilo kvóty na přerozdělování žadatelů o azyl. Jenže Poche pro zmíněnou rezoluci vůbec nehlasoval.

„Nebavíme se o jeho slovech, ale o konkrétním činu, za který se odpovídá jako český poslanec u Evropského parlamentu (EP). On se postavil proti České republice, a to je ten důvod, proč my nechceme Miroslava Pocheho,“ řekl v OVM šéf komunistů. Dodal, že o 12 poslancích se v internetových médiích mluvilo jako o „seznamu vlastizrádců“.

Jenže to Poche odmítá a zdůrazňuje, že Filipovy argumenty nejsou pravdivé. „Argument o dvanácti, kteří měli při hlasování v květnu 2017 poškodit zájmy České republiky, je argument Aeronetu a Tomia Okamury. A někteří lidovečtí europoslanci ho za to zažalovali,“ uvedl Poche v ČT.

Připomněl také, že pro tento sporný materiál hlasovali jen dva čeští europoslanci. Těmi byli Luděk Niedermayer (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN).

„Vojtech Filip bohapustě lže,“ doplnil později Poche na twitteru,

K těm "seznamům vlastizrádců", o kterém mluvil Filip a teď europoslanci v @OtazkyVM. Je to pitomost, pro tu věc hlasovali 2 (a ne 12 tvrdil Filip), Poche mezi nimi vůbec nebyl.https://t.co/rqEC1ctOgS pic.twitter.com/0pvjo5K0yB

— Jan Tvrdoň (@jantvrdon) 17. června 2018

Pocheho slova potvrdil také vedoucí projektu Demagog.cz Jan Tvrdoň. „K těm "seznamům vlastizrádců", o kterém mluvil Filip a teď europoslanci v @OtazkyVM. Je to pitomost, pro tu věc hlasovali 2 (a ne 12 tvrdil Filip), Poche mezi nimi vůbec nebyl,“ potvrdil a odkázal přitom na tabulku s výsledky hlasování.

A totéž pak potvrdil i europoslanec Petr Ježek. „Vojtěch Filip na @CT24zive hrdě opakuje lež o hlasování v EP, kterou předtím řekl v @OtazkyVM. Těžko si lze představit, že se k němu mezitím nedostala informace, že jde o nesmysl/lež. Mohli by (mu) to jako faktickou informaci říci redaktoři ve vysílání? Nebo zůstane u lži?“ napsal na twitteru.

Co má větší hodnotu? Stabilní vláda pracující ve prospěch republiky a občanů nebo ministerské křeslo pro pražského šíbra a loutkovodiče? Odpověď již brzy poskytne ČSSD.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 16. června 2018

Hrad ale tyto argumenty odmítá. „Hezký mediální pokus o záchranu. Takže ještě jednou a důrazně, to fakt není falešná zpráva: On se postavil proti ČR, a to je ten důvod, proč my nechceme Miroslava Pocheho,“ zdůraznil na sociálních sítích mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

„Plnou a nezpochybnitelnou odpovědnost za další vývoj situace ponese ČSSD prosazující absolutně nepřijatelného M. Poche. Nikdo jiný!“ uvedl o víkendu na sociálních sítích Ovčáček. „Tuhle nedůstojnou šarádu v režii ČSSD utneme velmi rychle. Pan prezident M. Pocheho NIKDY nejmenuje ministrem zahraničních věcí,“ vzkázal také. Zeman potvrdil, že se s Pochem sejde, prý jej chce požádat, aby od své nominace odstoupil.

Témata:  Miroslav Poche vláda Vojtěch Filip Jiří Ovčáček Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy