reklama

Piráti by nyní skončili se ziskem 14,2 % hlasů na druhém místě, což je ovšem stále o polovinu méně voličů, než má aktuálně vedoucí hnutí ANO. 

Třetí největší volební zisk by aktuálně získala ODS, které by dalo svůj hlas 13,5 % voličů. V případě ODS je ve srovnání s minulým měsícem patrný mírný pokles voličské přízně. Nicméně ve vztahu k ODS lze říci, že se k občanským demokratům navrací její dřívější voliči, a to jak z řad hnutí ANO, tak zejména z řad nevoličů, kde valná většina dřívějších voličů ODS skončila.

Mírný nárůst zaznamenala ve srovnání s květnem i SPD, která přebírá voliče ČSSD a KSČM. Aktuálně by tak SPD dalo svůj hlas 12,4 % voličů.

Pátá KSČM se aktuálně těší přízni 7,1 % hlasů, což je o tři desetiny procentního bodu více než v předchozím měsíci.

Až šestá příčka by v červnu připadla ČSSD, která by na svoji stranu získala 6,8 % voličů. Sociální demokraté víceméně nadále s mírnými odchylkami stagnují. Otázkou nadále zůstává, co s voličskou přízní učiní případná důvěra menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM, na což patrně část voličů čeká.

KDU-ČSL by v červnu získalo 5,3 % hlasů a Hnutí STAN 5 % voličů. Obě politické strany se pohybují na hranici vstupu do dolní komory Parlamentu ČR.

TOP 09 by v červnu stejně jako květnu získala pouze 4 % hlasů, což by jí nestačilo ke vstupu do Poslanecké sněmovny.