Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamáček se přimlouvá za Paroubka. Usnesení ostravské ČSSD lze ještě zvrátit, tvrdí

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Předseda ČSSD Jan Hamáček stále oroduje za exšéfa strany Jiřího Paroubka, který se chce v podzimních volbách utkat o post senátora. Podle pravidel kandidát za ČSSD musí projít schvalovacím procesem včetně hlasování předsednictva, což už možné není. Hamáček ale nevyloučil revokaci pátečního usnesení předsednictva, které Paroubkovo nominaci zamítlo.

"Technicky by bylo možné svolat předsednictvo, ale někdo by musel navrhnout revokaci toho usnesení," uvedl dnes Hamáček. Minulý týden se vyslovil pro podporu Paroubka, po hlasování odmítl věc komentovat. Paroubek v pondělí v Ostravě řekl, že rozhodnutí předsednictva vnímá jako svého druhu podraz a že určitě kandidovat bude. 

Okresní organizace požádala předsednictvo, aby se v co nejkratší době sešlo a Paroubkovu kandidaturu projednalo znovu. Je přesvědčena o tom, že Paroubkovu nominaci příznivě přijali místní členové strany, voliči i média a že ho političtí soupeři považují za velmi silného kandidáta.

Podle ostravské ČSSD už v minulosti předsednictvo sociálním demokratům v Ostravě "házelo klacky pod nohy", například škrtáním kandidátů při minulých sněmovním volbách či nařízenou přeregistrací. "Výsledkem byl nejhorší volební výsledek ČSSD při volbách do Sněmovny v roce 2017. Neopakujme staré chyby," uvádí se v usnesení.

Lhůta pro nominace na senátory v 27 z 81 senátních volebních obvodů, v nichž se bude 5. a 6. října v prvním kole volit, skončí 31. července.

Témata:  Jiří Paroubek Jan Hamáček Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy