reklama

Odbory požadují pro učitele o 15 procent vyšší sumu na platy a pro ostatní pracovníky veřejného sektoru zvýšení tarifů o deset procent, a to od října. Babiš minulý týden řekl, že do platů poputuje příští rok o deset procent peněz víc než letos. Učitelé by si měli přilepšit o 15 procent. Pro ostatní zaměstnance, tedy hasiče, policisty či úředníky má být na platy o šest procent prostředků víc. Tarify by se jim měly zvýšit o dvě procenta, zbytek by byl na odměny.

"Budeme dál jednat o možnosti změny v poměru mezi tarifním navýšením a tím, co by zůstalo nadřízeným na nadtarifní složku... Kompromis by se dal hledat v termínu, v poměru mezi objemem a faktickým přidáním do tarifů a v možnosti zrušení první tabulky pro nejhůře odměňované," uvedl dnes Středula.

Podle něj má ministerstvo práce nyní spočítat, kolik by škrtnutí nejnižší tabulky a odměňování pracovníků podle vyšší tabulky stálo. U nejhůř placených by to představovalo navýšení asi o 3,5 procenta a vyšlo na několik stovek milionů, upřesnil Středula.

Babiš už dřív řekl, že by se výdělky ve veřejném sektoru neměly zvedat plošně. O odměňování by měli rozhodovat nadřízení. Odboráři trvají ale na navýšení tarifů. "Pokud se víc nenavýší tarifní složka platu, tak ty peníze k lidem nedoputují," dodal předseda ČMKOS.

Zástupci vlády odborářům víc peněz na platy neslíbili. Podle předáků by větší sumu ale mohla pak zajistit upřesněná predikce vývoje ekonomiky pro příští rok. Pokud by výsledky byly pozitivní a očekávaný růst vyšší, mohla by se zvednout i částka na výdělky. Roli by mohlo hrát také složení nové vlády a jednání s budoucími koaličními ministry, míní Středula. Ministerstvo práce má připadnout sociálním demokratům.