Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš ministry představí až po jednání Zemana s Pochem

Miroslav Poche /ČSSD/, předseda pražské ČSSD
Miroslav Poche /ČSSD/, předseda pražské ČSSD
Foto: Praha.eu

Praha - Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes na úřadu vlády jednal s premiérem Andrejem Babišem. Po jednání informoval, že premiér počká s oznámením jmen nových ministrů na jednání prezidenta Miloše Zemana s kandidátem na ministra zahraničí Miroslavem Pochem (ČSSD).

Filip tlumočil slova Babiše, který řekl, že před schůzkou prezidenta s Pochem nebude o jménech ministrů mluvit. Šéf komunistů, kteří mají tolerovat menšinovou vládu ANO a ČSSD, zopakoval, že jeho strana chce mít garanci předložení svých návrhů, které budou součástí vládního prohlášení, nejpozději šest měsíců před skončením volebního období.

O osudu Pocheho má rozhodnout schůzka se Zemanem. Výhrady k němu má nejen Hrad, ale i komunisté. Prezident se má začít s kandidáty na ministry scházet v pátek. Ještě před jednáním na Hradě se setká Poche s Hamáčkem.

„Myslím si, že by asi pan Poche měl vysvětlit panu předsedovi Hamáčkovi své postoje a nakolik se cítí být silným nominantem. Já to tak nevnímám a jsem přesvědčen, že i on by měl vnímat, že v roce 2010 musel odstupovat z vedoucího místa na kandidátní listině a že o něm například jeho stranický kolega senátor Jiří Dienstbier tvrdí, že je kmotr," dodal Filip.

Předseda komunistů dříve označoval Pocheho za nepřijatelného kvůli jeho postoji k migraci. Vyčítal mu, že spolu s dalšími 11 českými europoslanci hlasoval pro rezoluci, kde Evropský parlament v květnu 2017 vyzval státy k dodržování kvót na přerozdělování migrantů. Poche však byl v uvedeném hlasování proti rezoluci.

Dnes Filip připomněl kauzu z roku 2010, kdy vyšlo najevo, že Poche o rok dříve skrytě financoval ČSSD, když dal peníze straně přes několik členů, kteří několikasettisícový dar vykázali jako členské příspěvky. Svůj krok zdůvodňoval tím, že tak chtěl zajistit, aby strana nemusela platit z peněz daň. Poche se následně vzdal stranických funkcí.

Filip dnes premiérovi zopakoval výhrady komunistů k práci ministra dopravy Dana Ťoka a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (oba za ANO). „Pan premiér zastává stanovisko, že svou práci vykonávají dobře. To je jeho věcí, on nominuje. My jsme řekli, že budeme svá stanoviska říkat, ale tato naše stanoviska jsou stanoviska v konzultaci," řekl šéf komunistů.

Témata:  Vojtěch Filip Andrej Babiš Miroslav Poche

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy