Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští poslanci z pěti stran žádají propuštění režiséra Sencova

Oleg Sencov
Oleg Sencov
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Poslanci Pirátů, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN poslali na ruské velvyslanectví v Praze dopis, v němž žádají propuštění režiséra Oleha Sencova a dalších 60 vězněných Ukrajinců. Sencov si má odpykat 20 let za "teroristické spiknutí".

"Jediným proviněním Sencova je, že otevřeně vystupuje proti ruské agresi na Krymu a okupaci své rodné země. Připadá mi zcela nepřijatelné, aby byl někdo vězněný pouze za projev vlastního politického názoru," uvedl poslanec Jan Lipavský (Piráti).

"Lidská práva a úcta k nim patří mezi jednu z nejdůležitějších hodnot, kterou Piráti vyznávají. Uvěznit nevinného člověka a odpírat mu setkání s rodinou, úřady vlastní země, a dokonce i přístup k základní lékařské péči považujeme za zcela odsouzeníhodné," dodal Lipavský.

Sencova zadržely ruské úřady v květnu 2014. Podle obžaloby se pokusil podpálit dvě kanceláře v Simferopolu na Krymu. Sencov vinu nepřiznal, obvinění odmítal jako vykonstruované za pomoci zfalšovaných důkazů. Tvrdil, že jej agenti ruské tajné služby mučili, aby ho přiměli k doznání. Odsouzen byl k 20 letům v srpnu 2015 jako Rus, protože ruské občanství dostal automaticky "připojením" ukrajinského poloostrova k Rusku, ačkoliv anexi neuznává a považuje se za Ukrajince. Trest si odpykává na Sibiři.

Témata:  Oleg Sencov Česká pirátská strana velvyslanectví Ruské federace ODS KDU-ČSL TOP 09 Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy