reklama

V květnu padal bolid nad Prostějovskem a v dubnu dopadl nad Maďarskem a Chorvatskem. Páteční jev viděla spousta lidí. "Dlouho jsme takový ohlas neměli," řekl vedoucí bolidové sítě Pavel Spurný. Přičítá to pěknému počasí, bylo teplo a jasno, na západě svítila Venuše se srpkem Měsíce, lidé koukali na oblohu a v té době to tam náhodou letělo," dodal.

Podle údajů Astronomického ústavu AV ČR vstoupil meteorit o hmotnosti několika kilogramů do zemské atmosféry přesně ve 22 hodin 5 minut a 23 sekund středoevropského letního času a začal svítit ve výšce 86 kilometrů jižně od Žatce.

"Během letu bolid dosáhl jasnosti srovnatelné s jasností Měsíce v první čtvrti a pohasl jižně od Karlových Varů relativně nízko jen 27 kilometrů nad zemí," uvedl ústav na webu. Světelnou dráhu dlouhou 77 kilometrů uletěl za téměř šest sekund.

Jasný bolid nad severozápadními Čechami byl podrobně zachycen českou částí Evropské bolidové sítě. "Bohužel dvě nejzápadnější stanice, které byly k bolidu nejblíže, měly v době jeho přeletu ještě příliš světlou oblohu a začaly pracovat podle stanoveného plánu až tři minuty po jeho přeletu," uvedl Spurný. Záznamy má ústav z kamer z Kocelovic, Churáňova, Ondřejova, ale také z Frýdlantu, Kunžaku, Polomu a Svratouchu.