Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poche ministrem nebude? Šéf ČSSD už má plán B

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Rozpory kvůli Miroslavu Pochemu, nominantovi ČSSD na ministra zahraničí, nevyřešily ani včerejší schůzky premiéra Andreje Babiše (ANO) s předsedy sociálních demokratů a komunistů Janem Hamáčkem a Vojtěchem Filipem. Podle médií má už Hamáček pro případ nouze připraven i záložní plán.

Podle deníku Právo se uvnitř ČSSD rodí plán B pro případ, že prezident Miloš Zeman odmítne jmenovat Pocheho ministrem zahraničí. „„Máme plán B, ale nebudu jej komentovat,“ prozradil šéf ČSSD Hamáček.

Na alternativním plánu se spolu s ním podílel i místopředseda strany Jiří Zimola. Ten doplnil, že se skutečně s Hamáčkem bavili o nějakých variantách. Zimola se přitom dříve nechal slyšet, že ČSSD má více vhodných lidí, kteří by mohli post šéfa české diplomacie zastávat. Jako příklad zmínil Lubomíra Zaorálka.

„Jméno Lubomíra Zaorálka jsem uvedl jako příklad. Je to jen potvrzení toho, co tu už od začátku říkám. ČSSD ze svých řad může na každý vládní post nabídnout několik možných adeptů. Počkejme si na páteční jednání možných ministerských kandidátů a pana prezidenta,“ uvedl na sociálních sítích místopředseda ČSSD. Sám Zaorálek však v reakci uvedl, že o žádnou funkci neusiluje.

Teď Zimola naznačil, že ve hře je více možností. „Hypoteticky jsme připouštěli všechny varianty, ať tu, že se pan Poche s panem prezidentem shodnou a pan prezident ho jmenuje, nebo i tu, že to tak nedopadne. Hledali jsme nejlepší řešení pro tuto zemi a ČSSD. Ale mě nepřísluší to dál komentovat a rozvádět,“ podotkl Zimola Právu.

Jasněji by tak mohlo být na konci týdne, kdy se Zeman setká s kandidáty na ministry. Poche si totiž věří, že by mohl Zemana dostat na svou stranu. Také předseda ČSSD Hamáček věří, že Zeman svůj názor změní. 

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Jan Hamáček Jiří Zimola Miroslav Poche

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy