Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš na minisummit o migraci do Bruselu pojede

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli dorazí do Bruselu na neformální schůzku několika členských zemí EU na téma migrace a azylové politiky. Ještě včera přitom mluvčí vlády tvrdila, že se s účastí zástupce Česka nepočítá.

"Já určitě tam poletím, i když se to týká hlavně států, které samozřejmě jsou v první linii, kudy přicházejí ilegální migranti," řekl dnes premiér před odletem do Budapešti na summit visegrádské skupiny (V4). "Bojovat proti ilegální migraci je moje hlavní agenda," dodal.

Dnešní schůzka V4 se uskuteční týden před začátkem summitu Evropské unie v Bruselu. Jedním z jeho hlavních témat bude právě migrace. Andrej Babiš, Viktor Orbán, Mateusz Morawiecki a Peter Pellegrini se po společném setkání sejdou s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem u pracovního oběda.

Podle úřadu vlády ve Vídni schůzka souvisí s nadcházejícím předsednictvím v Radě EU, které Rakousko od Bulharska převezme na přelomu června a července. Jeho prioritou je mimo jiné boj s nelegální migrací. Zlepšení vnější ochrany hranic schengenského prostoru dlouhodobě prosazuje také visegrádská čtyřka.

Summit premiérů Babiše, Orbána, Morawieckého a Pellegriniho v Budapešti bude letos posledním za předsednictví Maďarska. Od počátku července bude visegrádské čtyřce rok předsedat Slovensko.

Témata:  Andrej Babiš EU Visegradská čtyřka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy