Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Likvidace lidí bojujících proti Babišovi? Aktivisté zuří kvůli pokutě za protibabišovské předměty

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podnikatel, který před loňskými parlamentními volbami prodával oblečení s nápisy kritizujícími aktivity nynějšího premiéra Andreje Babiše, má teď zaplatit pokutu 21 tisíc korun. Na případ, který vyvolal na sociálních sítích velký ohlas, upozornili aktivisté ze skupiny AUVA. Podle skupiny se Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran pokouší aktivisty likvidovat, to ale zástupci úřadu odmítají.

Ondřej Fuchs, který na internetu vystupuje pod jménem Oskar Fuchs, na svých webových stránkách www.threeka.cz a www.bojkot.shop nabízel trička, letáky, plakáty a samolepky zaměřené proti Babišovi.

„Přinášíme rozsudek Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran, kde úřad shledal aktivistu Oskara Fuchse vinným ze zločinu nepřihlášení se do kapaně. Úřad mu vyměřil pokutu 21.000 Kč, a k tomu 1.000 Kč jako náklady řízení. To vše za to, že před volbami prodával výrobky s antiBABIŠovskou tématikou. Bohužel se naplno ukázalo, že se dá tento úřad, založený na základě zákona, který měl zastropovat limity na kampaně, využít k likvidaci aktivistů. Udání na to, že aktivista prodává politické výrobky, podal na úřad sám Andrej Babiš,“ uvedla na facebooku skupina AUVA.

Podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran je ale interpretace aktivistů mylná. Úřad poukazuje na to, že se prodejce propagací a prodejem zmíněných předmětů zapojil do předvolební kampaně – vedl totiž negativní kampaň proti hnutí ANO a jeho předsedovi Andreji Babišovi.

Na slova aktivistů zreagoval i Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran „Doporučuji si to rozhodnutí přečíst, když už ho zveřejnili. Problém není e-shop, ale propagace e-shopu, která nese sdělení v neprospěch kandidáta. Podobně jako u knihy prezidenta Zemana nebyla problém kniha, ale propagace knihy, která zase byla sdělením ve prospěch kandidáta,“ vysvětluje.

Doporučuji si to rozhodnutí přečíst, když už ho zveřejnili. Problém není e-shop, ale propagace e-shopu, která nese sdělení v neprospěch kandidíta. Podobně jako u knihy prezidenta Zemana nebyla problém kniha, ale propagace knihy, která zase byla sdělením ve prospěch kandidáta.

— Jan Outlý (@JanOutly) 19. června 2018

No já z toho taky nejsem nadšený, ale na tom nesejde. Zákon je napsaný, jak je napsaný a mám za to, že úřad, který se jím musí řídit, jinak rozhodnout nemohl.

— Jan Outlý (@JanOutly) 19. června 2018

„S rozhodnutím lze polemizovat, leč zákon říká, co říká. Stačilo se zaregistrovat jako účastník kampaně,“ vysvětloval lidem Outlý na sociálních sítích. „Já z toho taky nejsem nadšený, ale na tom nesejde. Zákon je napsaný, jak je napsaný a mám za to, že úřad, který se jím musí řídit, jinak rozhodnout nemohl,“ dodal.

Aktivisté z AUVA se ale rozhodli, že v tom Fuchce nenechají. „Protože víme, že v tom nesmíme nechat Oskara samotného, rozhodli jsme se, že mu na pokutu přispějeme, je to i náš boj. To může udělat každý, kdo s Oskarem sympatizuje a cítí, že ta pokuta je pro nás všechny. Nenabádáme nikoho, aby posílal peníze, to ani nesmíme, přišla by další pokuta, ale poslat peníze tam může každý, kdo chce. V dopise jsme se dočetli, že má uhradit pokutu 21000 + 1000Kč na náklady na řízení. Oskar prosí o to, abyste neposílali jednou platbou víc než jednu korunu, chce aby se úřad při vracení peněz pořádně zapotil,“ vzkázali lidem aktivisté.

Témata:  Andrej Babiš Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy