Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

AIDS: Podle většiny Čechů představuje problém, lidé ale strach nemají

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Onemocnění AIDS v současné době považuje za problém v Česku 61 procent lidí, což je nejméně od roku 2011. Množství lidí, kteří se bojí nakažení touto nemocí, se ale téměř nezměnilo. Obává se ho 16 procent lidí. Neměnné jsou od roku 2011 i názory lidí na to, jak se příslušné české instituce věnují onemocnění AIDS. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Za uplynulých sedm let podíl názoru, že onemocnění AIDS představuje v Česku problém, kulminoval v roce 2013, kdy se tak vyjádřilo 74 procent lidí. O tři roky později klesl na 68 procent.

"Zároveň mezi roky 2016 a 2018 vzrostl paralelně podíl osob, kterým onemocnění AIDS nepřipadá v ČR jako problém, a to o šest procentních bodů," doplnilo CVVM.

Obavy z nakažení nemocí AIDS má nyní 16 procent lidí, 37 procent se toho spíše neobává a 44 procent rozhodně neobává. Před dvěma lety byl počet těch, kteří se onemocnění rozhodně neobávají, o čtyři body vyšší. "V uceleném pohledu však lze shrnout, že poměr lidí, kteří se obávají a kteří se neobávají nakažení nemocí AIDS, zůstává od roku 2011 takřka neměnný," doplnili autoři průzkumu.

Strach z nakažení AIDS mají zejména lidé mladší 29 let, studenti, lidé se základním vzděláním a svobodní. Jako problém pro ČR pak označovali AIDS věřící a obyvatelé z Pardubického, Libereckého a Středočeského kraje.

Témata:  AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) Češi průzkumy zdravotnictví zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy