Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize je zpět? Máslo je dražší než před rokem. A podle ekonoma to bude ještě horší

máslo
máslo
Foto: Pixabay

Praha – Nejen Česká republika prožívala na konci loňského roku „máselnou krizi“, když se cena za čtvrtku másla vyšplhala až na 60 korun. Pak sice opět klesla, ale jak se zdá, problémy jsou zpět. Máslo bylo totiž letos v květnu dražší o takřka pětinu v porovnání s květnem loňským.

Ceny v EU vyletěly oproti loňskému červnu nahoru o 18 %, v Česku dokonce o 19 %. Vyplývá to ze statistik Evropské komise. Pokud tento nepříjemný trend zvyšování cen bude trvat dál, budeme si muset po prázdninách zřejmě sáhnout hlouběji do kapsy.

V Česku proti loňskému roku vzrostly především ceny pohonných hmot a potravin, dražší je ale také máslo, ovoce či zelenina. Opakovat by se teď mohla krize z loňského roku. Podle ČSÚ byla totiž v květnu průměrná cena za 250 gramů čerstvého másla 49,22 Kč, což bylo zvýšení o více jak tři koruny oproti letošnímu dubnu.

Na problémy na twitteru poukázal i ekonom Lukáš Kovanda. „Po prázdninách Česko pravděpodobně zasáhne další "máselná krize". V rámci EU jsou ceny momentálně meziročně o 18 % výše, v ČR dokonce o 19 %. Už během srpna překonají evropské ceny másla loňská absolutní maxima. Důvodem je slabší jarní produkce mléka v EU a stále silná poptávka," vysvětluje odborník.

Po prázdninách Česko pravděpodobně zasáhne další "máselná krize". V rámci EU jsou ceny momentálně meziročně o 18 % výše, v ČR dokonce o 19 %. Už během srpna překonají evropské ceny másla loňská absolutní maxima. Důvodem je slabší jarní produkce mléka v EU a stále silná poptávka. pic.twitter.com/NjlYEbZgU7

— Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) 20. června 2018

Změna už se projevila i na cenách ve velkých řetězcích. Například Tesco a další prodávají čtvrtku másla za 49,90 Kč. Albert aktuálně prodává máslo za 39,90 Kč, jde ale o cenu akční. Běžná cena je také 49,90 Kč.

Témata:  obchody máslo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy