Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manželství pro homosexuály? Vláda návrh podpořila, lidovci už mají protinávrh

Prague Pride 2013, 17.8.2013 Praha
Prague Pride 2013, 17.8.2013 Praha
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Babišova vláda dnes podpořila návrh skupiny poslanců, podle kterého by manželství mohli uzavírat i homosexuáloné. Lidé stejného pohlaví by měli mít v manželství stejná práva a povinnosti jako heterosexuálové. Registrované partnerství by jako institut zaniklo.

Pod předlohu připojilo podpis 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. "Základním principem navrhované právní úpravy je poskytnout stejnopohlavním párům a jejich dětem stejnou důstojnost a stejnou ochranu rodinného života, jako je zákonem poskytována manželům a jejich dětem, a zajistit jim tak rovné postavení nejen ve společnosti, ale i v právu," píšou předkladatelé v čele s Radkou Maxovou (ANO) v důvodové zprávě.

Manželé stejného pohlaví by měli podle předlohy stejná práva a povinnosti jako manželé opačného pohlaví. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. Nynější registrovaní partneři by měli možnost uzavřít manželství bez toho, že by partnerství museli rušit, nebo v partnerství setrvat podle příslušného, byť rušeného zákona.

"Máme šanci být první postkomunistickou zemí, která manželství pro gaye a lesby zavede. Nikde v zemích, kde manželství pro všechny mají uzákoněné, se nestalo nic, co by ohrozilo heterosexuální manželství," uvedla právnička iniciativy Jsme fér Lucia Zachariášová. 

Jiná skupina poslanců z KDU-ČSL, hnutí ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN v čele s lidovcem Markem Výborným chce naopak ústavně chránit manželství jako svazek muže a ženy. Navrhla proto příslušné doplnění listiny práv a svobod i v reakci na snahy o uzákonění možnosti uzavírání manželství lidmi stejného pohlaví. 

Témata:  homosexuálové manželství vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy