reklama

Turisté mohou při cestě na nejvyšší českou horu využít pouze spodní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. "Vítr na horním úseku dnes ráno dosahoval rychlosti přes 70 kilometrů v hodině. Předpokládám, že nepojede celý den, ale situace se může změnit. V pátek horní úsek kvůli větru také stál celý den," řekl náčelník lanové dráhy Jiří Martinec. 

Lanovku na Sněžku tvoří dva úseky, Pec pod Sněžkou - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Celková délka lanové dráhy je asi 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení a počasí jde v ČR o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů a druhý 260 metrů.

Dnes by mělo být oblačno až zataženo, ojediněle, odpoledne místy přeháňky nebo občasný déšť, na horách přeháňky četnější. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 15 až 18 stupni Celsia, v 1000 metrech na horách kolem devíti stupňů Celsia. Vítr může místy v nárazech dosahovat rychlosti přes 50 kilometrů v hodině.

V neděli bude oblačno až zataženo a ojediněle, během dne na většině území přeháňky. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na jihu Moravy až 20 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s. V pondělí má být převážně oblačno, během dne místy přeháňky, na horách četnější. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 5 m/s.