Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bahna 2018: Pozemní síly jsou naší prioritou, ujišťuje končící ministryně obrany Šlechtová

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Strašice - Na Den pozemního vojska Bahna u Strašic na Rokycansku dorazila i ministryně obrany Karla Šlechtová, s kterou se v nové vládě už nepočítá. Doufá, že její nástupce bude pokračovat v potřebné modernizaci a přezbrojení české armády.

Šlechtovou by měl podle představ premiéra Andreje Babiše nahradit dosavadní ministr vnitra Lubomír Metnar. "Mně osobně jako ministryni obrany, sice nyní odcházející a ještě v demisi, šlo především o to, ....., abychom naší techniku obnovili," řekla Šlechtová ČTK.

"Vidíme tady ukázky komerčních firem, až se podíváte na ukázky Armády ČR, tak se možná trochu zhrozíte. Ale já vás mohu ujistit, že plán ministerstva obrany je takový, že pozemní síly jsou naší prioritou," řekla Šlechtová v proslovu při zahájení 29. ročníku jedné z největších armádních akcí pro veřejnost.

Připomněla, že armáda plánuje obnovit techniku pozemních sil za 53 miliard korun. Přezbrojení 7. mechanizované brigády by mělo být dokončeno do konce roku 2025. Znamenat bude nejen nakoupení nových pásových bojových vozidel pěchoty, ale i zajištění techniky pro podpůrné jednotky, jsou jsou logistici, chemici či dělostřelci. Česká republika tím splní svůj závazek vůči NATO, aby měla moderní těžkou brigádu, řekl nový velitel pozemních sil Josef Kopecký, který se funkce ujal na začátku června.

I když Šlechtová apelovala na nutnost přezbrojení pozemního vojska, právě její postup v této věci byl některými odborníky kritizován. "Místo, aby věci na ministerstvu obrany pomohla řešit a posunula je dál, vše na půl roku zastavila, zablokovala, zpochybnila, znejistila, zkomplikovala a zdržela, zejména co se týče klíčových zakázek, čímž dala mimo jiné Andreji Babišovi záminku ustupovat od závazku dosáhnout do roku 2024 výdajů na obranu ve výši dvou procent HDP," řekl ČTK v pátek člen sněmovních výborů pro obranu a bezpečnost Jan Bartošek (KDU-ČSL). 

Témata:  Karla Šlechtová Armáda České Republiky Ministerstvo obrany České republiky Bahna

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy