Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bahna 2018: Do újezdu Brdy přišlo 50 tisíc lidí. Lákadlem byly vozy Kajman a Pandur

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Strašice - Do bývalého vojenského újezdu Brdy, kde se dnes konal tradiční Den pozemního vojska Bahna 2018, dorazilo na 50 tisíc lidí. Byl pro ně připravený sedmihodinový program s dynamickými i statickými ukázkami moderní armády. Nechyběly ani historické bojové akce z let 1918, 1938 a 1968.

Do organizace, zajištění i do samotných statických a dynamických ukázek se zapojilo kolem 1000 armádních profesionálů se 350 kusy techniky. Další desítky kusů historické vojenské techniky přivezl spolupořadatel akce - Muzeum na demarkační linii v Rokycanech. Celkem se do Bahen zapojilo na 1300 lidí a kolem 500 kusů techniky.

K nejatraktivnějším částem programu patřily prezentace jízdních vlastností armádních vozidel Kajman či transportérů Pandur, akční ukázka zásahové jednotky policie se zapojením vrtulníku a hlavně hodinová hlavní kombinovaná ukázka. "Pozemní vojsko připravilo s podporou letectva simulaci operace na prosazení míru, což je nejvyšší stupeň mírových operací," řekl velitel pozemních sil Josef Kopecký. 

V programu patřilo čestné místo také ukázkám bojů z roku 1918 z první světové války na Piavě v Itálii, z mobilizace v roce 1938 a ze srpnových událostí roku 1968.

"Jsem ráda, že zde veřejnost může vidět veškeré ukázky a schopnost našich vojáků. Chtěla bych vás ujistit, že schopnosti našich vojáků jsou velmi, velmi vysoce hodnoceny všemi generály v rámci NATO, ať už je to mise v Afghánistánu, mise v Iráku. Schopnosti našich vojáků jsou takové, na které bychom my všichni měli být hrdí," uvedla končící ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO).

Témata:  Bahna Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy