Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákony z roku 1919? V Česku se rušit nebudou

Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu premiéra Andreje Babiše
Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu premiéra Andreje Babiše
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - ODS chtěla z českého právního řádu odstranit na 60 zastaralých a nepoužívaných zákonů, zmizet měla i vyhláška z roku 1919. Babišova vláda však na dnešním zasedání návrh zamítla. O předloze rozhodnou zákonodárci.

Zpřehledňování právního řádu by podle vládních legislativců mělo být koordinované s klíčovou rolí příslušných ministerstev a s "nejvyšší citlivostí s ohledem na možné obtížně předvídatelné následky nezáměrného zrušení fakticky stále ještě 'živého' právního předpisu".

Kabinet poukázal také na to, že předkladatelé návrhu na zrušení norem vycházejí z dat komerčního právního informačního systému, nikoli ze Sbírky zákonů a jejích oficiálních předchůdkyň. Zřejmě z toho důvodu jsou podle vládních legislativců navrženy ke zrušení i normy, které byly v minulosti už zrušeny.

Předkladatelé u žádného právního předpisu navrhovaného na zrušení podle nich nedoložili jeho neaktuálnost ani to, že jej nahradila jiná norma. 

ODS už dřív avizovala, že jde o první balík neaktuálních právních předpisů, které chce zrušit. Tyto normy vytvářejí podle občanských demokratů zbytečnou byrokratickou zátěž, i když už nejsou užívány.

Témata:  vláda ODS zákony

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy