reklama

"My určitě nemáme nyní na post ministra zahraničí jiné jméno, než je zvažovaný pan Poche, který bohužel zatím jmenován nebude," uvedl Chvojka pro ČTK a ČT. Soudí, že varianta, že nastupující ministr vnitra Jan Hamáček bude pověřen i řízením diplomacie, nesmí být na dlouho, nejvýše zhruba na dva měsíce.

"Je tu samozřejmě možný jediný institut, to je kompetenční žaloba na pana prezidenta, ale jediný možný člověk, který je oprávněn podle ústavy tuto žalobu dát, je pan premiér, takže je to na něm," řekl Chvojka. Bylo by to ale na domluvě Hamáčka s premiérem Andrejem Babišem (ANO). "Pokud ji pan premiér nebude chtít dát, tak my nemáme páky, abychom ho k tomu donutili," dodal předseda poslanců ČSSD.

Člen grémia ČSSD Roman Váňa na dotaz ohledně možné kompetenční žaloby odpověděl, že si myslí, že se situace nějak vyřeší. Další přicházející členové nejužšího vedení sociální demokracie - první místopředseda Jiří Zimola a šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha s novináři nechtěli mluvit.

Zeman jmenuje vládu ve středu ráno. Europoslanec Poche pozvánku na Hrad dosud nedostal. Předpokládá se, že ač by nebyl jmenován, bude nějakým způsobem činný ve vedení ministerstva. Menšinovou vládu by měli ve Sněmovně podpořit komunisté. O toleranci budou rozhodovat teprve v sobotu. Sněmovna by mohla hlasovat o důvěře vládě ve středu 11. července.