Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud na žádost Hradu přerušil civilní spor s Bartíkem. Politik tvrdil, že má Zeman rakovinu

Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Městský soud v Brně přerušil projednávání žaloby Kanceláře prezidenta ČR na brněnského politika Svatopluka Bartíka (za Žít Brno), která se týká informací o zdravotním stavu Miloše Zemana. Podle Hradu by se nejdřív mělo vyřešit trestní oznámení pro podezření z pomluvy, které na Bartíka podal.

"Civilní spor by měl pokračovat až v okamžiku, kdy policie pravomocně ukončí své vyšetřování. V trestním řízení bude otázka zavinění žalovaného předně řešena," řekl už dříve prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Řízení ve sporu soud přerušil 25. června. "V této věci bylo žalobcem navrženo přerušení řízení do pravomocného skončení trestního řízení. Soud tuto žádost přezkoumal, kdy dospěl k závěru, že z důvodů procesní ekonomie ve věci bude vhodné řízení přerušit, a to do pravomocného skončení trestního řízení vedeného u Policie České republiky," uvedla mluvčí soudu Petra Hovorková.

Řízení je tím pádem podle ní odročeno na neurčito, protože nelze předem předjímat, kdy trestní řízení bude skončeno. 

Bartík loni několik měsíců před lednovými prezidentskými volbami na facebooku napsal, že Zeman má rakovinu a zbývají mu měsíce života. Podle Bartíka měla veřejnost právo znát informace o jeho zdravotním stavu. Hrad i Zemanův lékař tehdy tvrzení o rakovině rezolutně odmítli. 

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy