reklama

"Věříme, že je to fér, aby se gayové a lesby u nás mohli brát. Kromě symbolické roviny je řada rozdílů mezi manželstvím a partnerstvím. Když s lidmi mluvíme a začínáme ty rozdíly vysvětlovat, začínají otevírat oči a říkat, že to přece není fér," řekl Czeslav Walek z koalice Jsme fér.

Aktivisté si původně předsevzali, že získají 50.000 podpisů, tedy stejný počet, jaký potřebuje prezidentský kandidát k účasti ve volbách hlavy státu. Svou petici předali dnes šéfce sněmovního petičního výboru Heleně Válkové (ANO). Veřejné slyšení k tématu by se podle ní mohlo konat na podzim. Válková řekla, že sama patří ke konzervativnějším zákonodárcům a přímo změny nepodporuje, při schvalování by ale nemusela hlasovat. Snížila by tak kvorum, tedy potřebný počet hlasů pro prosazení. "Společnost se vyvíjí a já nechci stát proti tomu," řekla Válková.

V Česku mohou dvojice mužů či žen uzavírat partnerství od července 2006. Za prvních 11 let to udělalo 2647 párů. Registrovaní partneři mohou získat například informace o zdravotním stavu svého protějšku či po něm mohou dědit stejně jako v manželství. Nemají ale společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají ani nárok na vdovecký či vdovský důchod. Sirotčí důchod nemusí získat ani jejich potomek. Registrované dvojici zákon adopci zakazuje.

Podle výsledků únorového průzkumu agentury Median tři čtvrtiny Čechů a Češek souhlasí s tím, že by lidé měli mít možnost uzavírat manželství bez ohledu na svou sexuální orientaci, pokud se mají rádi.