reklama

Podle šéfa ODS Petra Fialy je zvolení termínu politicky nevkusné. "Trošku jsme doufali, že se aktéři chytnou za nos. Aby byla polokomunistická vláda, která se bude poprvé (po listopadu 1989) opírat o komunisty, jmenována v den popravy Milady Horákové, je něco symbolicky mimořádně špatného a politicky nevkusného. Nevím, kam tak spěchají (prezident a premiér) a proč nemohli termín odložit. Možná jim symbolika vyhovuje," uvedl Fiala. Dodal, že se diví sociálním demokratům, že se proti termínu nepostavili. "Tak se třesou na vládní křesla, že ztratili zbytky politického vkusu," řekl předseda občanských demokratů.

Šéf ČSSD Jan Hamáček oponuje, že se termín stanovil podle časových možností prezidenta a premiéra a místa v jejich kalendářích. "Samozřejmě pokud tam někdo bude chtít tu symboliku hledat, tak ji tam najde," řekl.

Šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek poznamenal, že vládní hnutí ANO se nejdřív dlouhodobě profilovalo jako pravicové uskupení, nyní se už několik měsíců opírá o levou stranu spektra i o Okamurovo SPD. "Obávám se, že v téhle vládě jsou nějaké oběti komunismu úplně jedno," řekl ČTK Bartošek. Stejně se k výběru termínu jmenování kabinetu staví i Piráti. "Je to výsměch," řekl poslanec Pirátů Tomáš Martínek.

"Jmenování první vlády, která je přímo podporována komunisty, v den obětí komunismu je symbolické. Považujeme to za výsměch obětem komunistického režimu," řekl novinářům šéf STAN Petr Gazdík. Podle něj je tristní, že hnutí ANO Andreje Babiše vzniklo s heslem o změně politiky v Česku, přitom postupuje pragmaticky a přivádí komunisty k moci.