Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna je opět kompletní, Pelikánova náhradnice Červíčková (ANO) složila slib

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V úvodu dnešní schůze Sněmovny složila slib nová poslankyně Monika Červíčková (ANO). Nahradila dosluhujícího ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána (ANO). Svůj odchod z vysoké politiky zdůvodnil názorovým rozchodem s Babišovým hnutím, jehož členem ale chce zůstat. Hodlá se vrátit do advokacie a chce také přednášet na právnické fakultě.

Ředitelka neziskové organizace Červíčková před tím převzala od předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) osvědčení o zvolení. Vznik jejího mandátu dnes projednal i mandátový a imunitní výbor. Červíčková byla první náhradnicí na pražské kandidátní listině hnutí ANO.

Úplný odchod z vysoké politiky avizoval Pelikán už v dubnu. Vyloučil, že by mohl pokračovat v příští vládě, kterou skládají ANO a ČSSD a prezident Miloš Zeman ji jmenuje ve středu ráno. V kabinetu Pelikána nahradí poslankyně ANO Taťána Malá. Poslanecký mandát Pelikán složil před týdnem.

Pelikán je v tomto volebním období pátým poslancem, který složil mandát. Hned na listopadové ustavující schůzi rezignovali středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), její liberecký kolega Martin Půta (STAN) a bývalý senátor Jiří Hlavatý (za ANO). Koncem března se poslaneckého mandátu vzdal někdejší premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Robert Pelikán Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy