reklama

Koaliční vláda ANO a ČSSD má ve 200členné Sněmovně jen 93 poslanců, potřebuje proto při hlasování o důvěře i hlasy KSČM. Komunistům ale vadí, že ve vládě zůstanou ministři zdravotnictví a dopravy Adam Vojtěch a Dan Ťok (za ANO), nepřijatelný je pro ně Poche. Navíc je rozladilo, že s nimi premiér Babiš nominace do vlády nekonzultoval.

Zeman opakovaně zdůraznil, že kvůli Pocheho postoji k migraci a k Izraeli či jeho někdejšímu působení v pražské politice nejmenuje, ačkoliv Babiš ho oficiálně navrhl prezidentovi společně s dalšími kandidáty na ministry.

Ministerstvo zahraničí tak dočasně povede společně s resortem vnitra předseda ČSSD Jan Hamáček, Poche by měl působit ve vedení úřadu. Sociální demokraté tvrdí, že pokud Zeman Pocheho ministrem v dohledné době nejmenuje, jediný možný institut je kompetenční žaloba. Spor u Ústavního soudu ovšem může vyvolat jen premiér, který k takovému kroku podle dnešních slov nevidí důvod.

Sociální demokracie podle dohody povede pět ministerstev - vnitra, zahraničí, práce a sociálních věcí, zemědělství a kultury. Dalších deset členů vlády včetně premiéra je za hnutí ANO.

Kromě odchodu pětice ministrů, kteří uvolní místa sociálním demokratům, dozná nový kabinet oproti dosluhující vládě v demisi změn na místech ministrů obrany, průmyslu a spravedlnosti. Místo Karly Šlechtové bude obranu řídit nynější ministr vnitra Lubomír Metnar, v čele ministerstva průmyslu vystřídá Tomáše Hünera prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Kvůli názorovému rozchodu s ANO nebude ve vládě ani šéf spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO), který se už vzdal poslaneckého mandátu.