reklama

Policie po útoku na romskou osadu v lese na předměstí Lvova zadržela celkem osm osob - dvacetiletého mladíka, který je podezřelý, že útok zorganizoval, a sedm předpokládaných útočníků ve věku 16 až 17 let, zadržených na místě.

Podle policie byl zabit 24letý Rom. Hospitalizováni byli kvůli zraněním způsobeným noži 19letý muž, 30letá žena a desetiletý chlapec.

Náčelník ukrajinské policie Serhij Knjazev podle serveru TSN uvedl, že víkendový útok měl podle plánu organizátora trvat nejvýše čtyři minuty; kromě osmi zadržených v případu figuruje dalších 14 podezřelých. "Je to širší problém, týká se celé společnosti," poznamenal.

Útok média připisují neonacistickému uskupení Střízlivá a zlá mládež, které nejspíš vzniklo teprve nedávno a které na sociálních sítích sleduje jen několik desítek lidí.

Nad útokem vyjádřilo pobouření velvyslanectví Spojených států v Kyjevě, Rada Evropy v dopise předsedovi ukrajinské vlády vyzvala k reakci na útoky šířící se Ukrajinou. Podle organizace Human Rights Watch je záhodno bít na poplach, aby ukrajinská policie rezolutně zasáhla proti zločinům páchaným z nenávisti.