Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Referendum neprojde. Poslanci ho ve Sněmovně zamítnou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Všechny tři návrhy ústavních zákonů o zavedení obecného referenda, jak je předložily SPD, ČSSD a KSČM, budou ve Sněmovně čelit snaze o zamítnutí už v prvním čtení.

Vyplynuto to z dnešní debaty, kterou ale dolní komora v úvodním kole nedokončila. Zástupci SPD zdůraznili, že by navrhovaný zákon nyní nechtěli využít k všelidovému hlasování o vystoupení Česka z Evropské unie nebo ze Severoatlantické aliance. Diskuse by mohla pokračovat ve středu.

Návrh na zamítnutí všech norem avizoval lidovec Marek Výborný, podle kterého je Česko v principu zastupitelskou demokracií a obecné referendum demokracii nezlepší. "Švýcarsko je úplně jiná kultura a tradice," podotkl k některým argumentům zastánců obecného všelidového hlasování. Zamítnutí norem SPD a KSČM chce také Dominik Feri z TOP 09, návrh ČSSD by podle něho měla Sněmovna vrátit autorům k dopracování. Podotkl, že britští občané rozhodli o vystoupení z EU i na základě lživé kampaně podporovatelů brexitu.

Helena Válková (ANO) se naopak kloní k názoru, že Sněmovna by měla propustit do výborů všechny tři předlohy. Z nich by mohla podle ní vzejít celková pozměňovací úprava.

"V případě návrhů SPD a KSČM se jedná o návrhy nebezpečné," míní Vít Rakušan (STAN). Pokud by byly přijaty, mohlo by se podle něho změnit zahraničněpolitické směřování Česka.

Témata:  referendum Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy