Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prý jsme neetičtí a měli by nás zrušit. Moderátorka ČT otevřeně promluvila

Česká televize
Česká televize
Foto: Česká televize

Praha - Některé pořady České televize jsou u části občanů natolik nepopulární, že volají po jejich zrušení. Jak se k tomu ale staví lidé z televize? A jak na Českou televizi pohlíží politici, kvůli kterým byly už v minulosti některé "neetické" pořady málem přerušeny?

To prozradila moderátorka pořadu 168 hodin České televize Nora Fridrichová, která byla hostem pořadu Osobnosti plus. V něm mimo jiné uvedla, že mezi politiky jsou i lidé se smyslem pro humor. "V soukromí bývají politici ale ještě vtipnější a šaramantnější než před kamerou," tvrdí.

Většina z nich má ale dnes už mediální trénink, a ta maska, se kterou předstoupí před kameru, je dost odhadnutelná. "Ve 168 hodinách a v reportážích, které v pořadu pouštíme, jsou ale politici tak trochu demaskováni,“ uvedla a jako příklad vtipného politika zmínila Miroslava Kalouska.

Vzhledem k citlivosti jejího pořadu ale není překvapením, že z něj politici nadšení nebývají. "Faktem je, že politici náramně kvitují, když se do našeho pořadu dostane jejich politický konkurent," podotkla.

"V tu chvíli je podle nich demokracii učiněno zadost, takhle má fungovat veřejná služba - správně, bravo, braňme Českou televizi. Ale jakmile se pak dostanou do našeho hledáčku sami, tak to je jiná káva. To už jsme neetičtí. Český rozhlas má nepochybně tu samou zkušenost," dodala.

V minulosti byl pořad 168 hodin ohrožen kvůli výtkám politiků, kteří jsou většinou jeho hlavními aktéry, už několikrát. K jeho zrušení ale zatím nedošlo, a to podle moderátorky o něčem vypovídá.

"Fakt, že pořad tohoto typu přežil až dodnes, je skvělá vizitka a jsem za to České televizi vděčná. Ale vnímám trochu změnu doby na politickém kolbišti, kde si část politiků bere kritiku veřejnoprávní televize jako součást své politické strategie, a pak si myslím, že jsem s pořadem přímo na ráně, protože neformálně nám to politici také vzkazují," upozornila.

Podle ní se objevují i reakce jako: takový pořad by tam neměl být, vy byste tam neměla být a podobně. "Vím, že představa politiků o tom, jak by pořad měl vypadat, je naprosto odlišná. A v některých pořadech, na jiných televizích, to je taky vidět," prozradila moderátorka.

Témata:  Česká televize Nora Fridrichová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy