reklama

Změní se i obsazení funkce vedoucího úřadu vlády, kterou dosud zastával Radek Augustin. "Pověřili jsme s účinností od 28. června paní Tünde Barthovou, a to do doby jmenování vedoucího úřadu vlády ČR," uvedl premiér Andrej Babiš. Barthová je ředitelkou odboru kabinetu předsedy vlády. Vláda má také novou mluvčí, Barboru Peterovou nahradila Petra Doležalová, která dosud pracovala v televizi Prima.

První zasedání kabinetu po jeho jmenování na Hradě trvalo zhruba hodinu, Babiš s Hamáčkem poté na tiskové konferenci hájili termín jmenování vlády, který připadl na Den památky obětí komunistického režimu.

Podle Babiše jde o náhodu, která vyplynula z pracovních povinností prezidenta Miloše Zemana. Hrad jako termín nabídl úterý, nebo středu. "V úterý jsme nebyli připraveni, zasedaly kluby," vysvětlil Babiš s tím, že poslanci teprve podepisovali programové prohlášení vlády. "Mne to určitě mrzí, je třeba odsoudit, co se stalo v minulosti, ale souvis tam nevidím," konstatoval.

Odsoudil také kritiku opozice kvůli spolupráci menšinové vlády s KSČM, která bude o podpoře kabinetu rozhodovat v sobotu. Zdůraznil, že se pokoušel dohodnout s ODS, ta ale spolupráci odmítla.